Вакцинація зменшує ризик захворювання на COVID-19

 З приходом осені зростає кількість простудних захворювань та вірусних інфекцій. При цьому збільшується вірогідність ускладнень та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби. Найбільш тяжкі форми та ускладнення при коронавірусній хворобі загрожують людям з хронічними захворюваннями. На думку вчених особисту увагу своєму здоров’ю слід приділити: діабетикам, онкохворим, особам з ожирінням та алергікам. Серцево-судинні захворювання спостерігалися у кожного п’ятого хворого на COVID-19, хворі з онкологією в п’ять разів частіше мають ускладнення.

Чоловіки, жінки та діти інфікуються коронавірусом з однаковою частотою. Наслідки залежать від попередніх та хронічних захворювань. Ризик летального випадку підвищує: патологія серця та судин – 14 %, цукровий діабет – 9 %, хронічні захворювання легень – 8 %, гіпертонія – 8 %, онкозахворювання – 8 %.

Що робити, якщо в сім’ї хтось захворів на ГРВІ або COVID-19:

  • – потрібно за телефоном звернутися до свого сімейного лікаря,
  • – виділити хворому окрему кімнату,
  • – зменшити контакти хворого з членами родини, особливо з дітьми та людьми похилого віку.

Для запобігання захворюваності членів родини радимо населенню Лисичанської міської територіальної громади проводити частіше провітрювання приміщень, ретельну обробку рук та побутових приладів, здійснювати догляд за хворим однією особою з родини.

Відділ охорони здоров’я нагадує – дотримання трьох простих правил протиепідемічної безпеки, а саме: дотримання дистанції, носіння маски, користування санітайзерами – врятує життя.

Додатково наголошуємо, що вакцинація зменшує ризик захворювання на COVID-19 та тяжкість її перебігу.

Бережить себе та своїх рідних.

Відділ охорони здоров’я Лисичанської міської ВЦА