Про використання державної мови закладами торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг

 З 16 січня 2021 року сфера обслуговування повинна перейти виключно на українську мову. Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», всі постачальники послуг, незалежно від форм власності, зобов’язані обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари та послуги державною мовою (оформлення куточка споживача, ярликів цін, меню, прейскурантів цін тощо)

Отже, у супермаркеті, кафе, аптеці, перукарні, на АЗС або у банку, де б ти не був – обслуговування має бути українською. Персональне обслуговування клієнта іншою мовою може здійснюватися тільки на його прохання.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону України «Про захист прав споживачів» за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Згідно з Інструкцією «Про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та ресторанного господарства», затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 04.01.1997 № 2, всі засоби інформування про ціни на товари виготовляються друкарським або іншим способом і повинні бути оформлені відповідно до чинного законодавства про мову.

Таким чином, за загальним правилом, що міститься у вказаних нормах, українська мова обов’язкова до застосування у всіх сферах суспільного життя.

З метою запобігання надходження звернень громадян військово-цивільна адміністрація м. Лисичанська просить власників закладів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг вжити заходів щодо обов’язкового застосування державної мови при позначенні роздрібних цін в ярликах, меню, прейскурантах тощо, а також приділити додаткову увагу мовним особливостям спілкування під час обслуговування відвідувачів та клієнтів.

Відділ споживчого ринку ВЦА міста Лисичанськ