Держпідприємництво: кількість дозвільних документів скорочено з 143 до 84

Зайві адміністративні процедури не завдаватимуть шкоди бізнесу

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», який вже набрав чинності, вносяться зміни до 38 законодавчих актів.

На сьогодні в Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності залишається 84 дозвільних документи.

В аграрному секторі для підприємців скасовано необхідність:

— отримання сертифікату послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки,

— отримання сертифікатів про дотримання регламентів застосування пестицидів та агрохімікатів;

— погодження на ввезення кожної партії засобів захисту рослин тощо.

Відповідно до законодавства ЄС послуги із зберігання зерна є діяльністю із низьким ступенем ризику. У зв’язку з цим, сфера надання послуг із зберігання не потребує сертифікації, проходження процедур оцінки відповідності та іншого додаткового державного регулювання.

Бізнес-асоціації та представники аграрного сектору позитивно сприйняли прийняття довгоочікуваного закону.

Окрім того, законом запроваджується принципово новий підхід до діяльності у сфері поводження з відходами — запроваджується декларація на відходи та залишається лише дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

У сфері енергетики скасовуються наступні дозволи:

· дозвіл на виробництво електричної, теплової та механічної енергії з альтернативних джерел та її передачу і постачання;

· дозвіл на виробництво геотермальної енергії;

· дозвіл на розміщення обладнання, яке використовує сонячне випромінювання, вітер, хвилі морського прибою, для створення об’єктів альтернативної енергетики;

· дозвіл на створення мереж для транспортування до споживачів енергії, виробленої з альтернативних джерел;

· дозвіл на підключення об’єктів усіх форм власності, що виробляють енергію з альтернативних джерел, до об’єднаної енергетичної системи України.

Скасування дозволів у цій сфері створюватиме нові можливості для впровадження альтернативних джерел енергії та нових технологій, сприятиме розширенню їх використання у паливно-енергетичному комплексі.

Ознайомитися з повним переліком документів дозвільного характеру, що залишаються, документів, що скасовуються, щодо яких спрощується процедура видачі та обмежується сфера застосування, можна за посиланням http://www.dkrp.gov.ua/info/3514.htm

Інформація з сайту Дежпідприємництва (http://www.dkrp.gov.ua/info/3513)