Про роботу служби у справах дітей за 9 місяців 2017 року

На первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 299 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них під опікою і піклуванням перебувають 212 дітей, проживають у прийомних сім’ях 17 дітей, у дитячих будинках сімейного типу — 14 дітей. За 9 місяців 2017 року влаштовано під опіку — 42 дітей, в прийомну сім’ю — 5 дітей, 2 дітей довлаштовані в дитячий будинок сімейного типу, усиновлено 6 дітей підготовлено 191 проектів рішень виконкому, які стосуються соціального захисту дітей.

У поточному році згідно з планами спільних заходів служби у справах дітей, відділу поліції Головного Управління Національної Поліції в Луганській області та навчальних закладів проведено 20 лекцій, семінарів на теми: «Насильство серед підлітків», «Мої права та обов’язки», «Правопорушення,відповідальність, наслідки».

Фахівцями служби проводяться перевірки в загальноосвітніх школах міста виховної роботи з профілактики правопорушень в учнівському середовищі, впродовж 2017 проведено 4 перевірки.

З метою соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах в місті функціонує Центр соціально-психологічної реабілітації дітей, в якому за 9 місяців перебувало 88 дітей. З вихованцями центру фахівцями служби у справах дітей проводяться бесіди, тематичні вечори. Службою у справах дітей захищаються права дітей у судах, як у кримінальних справах, так і у цивільних, спеціалісти служби відвідують кожне засідання, яке торкається інтересів дітей.

На обліку в службі у справах дітей перебуває 120 дітей, які проживають в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах. Для запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей спеціалістами служби у справах дітей проводиться профілактична робота з батьками, які не виконують батьківських обов’язків — це включає в себе батьківські конференції у навчальних закладах, індивідуальні бесіди, відвідування за місцем проживання, винесення офіційних застережень батькам про неприпустимість невиконання батьківських обов’язків.

У 2017 року до Лисичанського міського суду надійшло 39 позовних заяв про позбавлення батьківських прав. По всім позовним заявам органом опіки та піклування підготовлені висновки про доцільність/недоцільність позбавлення батьківських прав. Рішенням Лисичанського міського суду 45 громадян позбавлено батьківських прав відносно 52 дітей.

Згідно вироків Лисичанського міського суду на профілактичному обліку в службі у справах дітей знаходиться 5 підлітків з них: до 3 підлітків застосовані примусові заходи виховного характеру, 2 дітей засуджені з випробувальним терміном.

З метою попередження злочинів серед дітей, виявлення і вилучення бездоглядних дітей, які ухиляються від навчання, фахівцями відділу освіти та служби у справах дітей проведено Всеукраїнський рейд «Урок».

Фахівцями служби у справах дітей спільно з працівниками відділу поліції Головного Управління Національної Поліції регулярно проводяться рейди «Неблагополучна сім’я», «Діти вулиці», протягом 9 місяців 2017р. проведено 38 рейдів, обстежено 65 сімей, в ході проведення рейдів 8 дітей влаштовано до КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

Службою у справах дітей Лисичанської міської ради ведеться облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування і осіб, з їх числа, які мають житло на праві власності, праві користування і потребують житла.

У 2017р поставлено на первинний облік 38 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 2 дітей є співвласниками житла, за 22 дітьми зберігається право користування житлом, 14 дітей житла не мають.

Начальник служби у справах дітей Лисичанської міської ради С.В. Логвіненко