До міської ради завітала делегація Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Вчора, 10 грудня, у міській раді відбулася зустріч делегації Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні з керівництвом міста стосовно порушення соціальних, культурних і економічних прав громадян від дії військового конфлікту.

У заході взяли участь міський голова Сергій Шилін та його заступники, представники виконавчих органів Лисичанської міської ради, спеціалісти з прав людини Наталя Шаповалова та Ігор Гришко (м. Краматорськ), Тагуї Мелкумян (м. Київ), Йоханна Кальво (Колумбія).

Під час зустрічі були обговорені питання впливу збройного конфлікту на соціальну та економічну ситуацію у нашому місті, зокрема, на освіту, медицину, зайнятість населення, господарську діяльність підприємств, інвестиції.

Міський голова Сергій Шилін наголосив, що у зв’язку із збройним конфліктом в Лисичанську є певна кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), проте у 2014 році багато лисичан виїхали з міста, знайшли роботу у великих містах і не повернулися, тому кількість жителів змінилася незначним чином.

Окреслюючи ситуацію, Сергій Іванович відзначив збільшення навантаження на Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) міської ради, які займаються питаннями соціальних виплат ВПО та медичних закладів міста, які обслуговують прилеглі райони.

Теми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, надання компенсації та допомоги цивільним особам, які отримали поранення, та сім’ям загиблих внаслідок воєнних дій також було піднято та обговорено учасниками заходу окремо.

Очільник міста запевнив представників Моніторингової Місії ООН, що на території Лисичанська виконавчі органи міської ради надають публічні послуги та забезпечують усі соціальні гарантії громадянам України відповідно до чинного законодавства.

Окрему увагу сторони приділили поточній ситуації в галузі енерго- та водозабезпечення жителів Лисичанська та дотриманню прав людини.

В свою чергу, Сергій Шилін окреслив проблемну ситуацію на ЛКСП «Лисичанськводоканал» та відзначив, що постачальник електроенергії перевищує свої повноваження та не виконує Закон України «Про питну воду та питне водопостачання», чим порушує права людини.

Міською владою, за рішенням місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), неодноразово було направлено листи до центральних органів влади та облдержадміністрації з метою врегулювання ситуації, проте поки питання лишається відкритим, а жителі Лисичанська майже кожен тиждень готуються до відключення водопостачання, що неприпустимо, особливо у зимовий період, — відзначив міський голова.

Представники Моніторингової Місії ООН погодилися та пообіцяли передати почуту проблему своєму керівництву, щоб вплинути на ситуацію.

Довідково: Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні діє на запрошення уряду України в рамках мандату, наданого Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН). Відповідно до пункту а). частини першої статті IV Угоди між УВКПЛ ООН та Урядом України, підписаної 25 липня 2014 року, Місія «здійснює моніторинг ситуації з правами людини в країні з особливою увагою на Автономну Республіку Крим, східні і південні регіони України, а також подає регулярні, точні і публічні звіти Верховному комісару про становище у галузі прав людини та проблеми, а також ризики, що виникають».