У міській раді пройшло позачергове засідання ТЕБ та НС

3 березня в Лисичанській міській раді відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) під головуванням міського голови Сергія Шиліна.

Під час засідання членами комісії розглядались питання про надзвичайний еколого-техногенний стан шахт та необхідність фінансування заходів покращення виробничо-господарської діяльності шахт ПАТ «Лисичанськвугілля» та про заходи щодо подолання наслідків кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації у період з 02.03.2018 по 07.03.2018 (включно), відповідно до Національного плану дій, затвердженого наказом Міненерговугілля від 02.11.2015 № 687.

З першого питання до Лисичанської міської ради надійшло звернення від керівництва ПАТ «Лисичанськвугілля» щодо виникнення надзвичайного еколого-техногенного стану шахт міста. У зверненні зазначено, що через відсутність обігових коштів ПАТ «Лисичанськвугілля» не має можливості виконувати регламентні і поточні ремонти гірничошахтного обладнання, що призводить до високої аварійності та виходу з ладу механізмів, особливо насосних установок водовідливних комплексів шахт. Також зазначено, що проведено аналіз поточного еколого-техногенного стану вугільних шахт та оцінка його впливу на безпеку життєдіяльності прилеглих територій, за підсумками яких визначені першочергові заходи для реалізації котрих потрібно 270 млн. грн.

Зауважено, що неприйняття термінового рішення про фінансування заходів з покращення виробничо-господарської діяльності шахт, вже наприкінці поточного року може привести до часткової або повної зупинки роботи підприємства, що буде мати як техногенні, так і соціальні проблеми шахтарських міст у прифронтовій зоні.

За результатами доповіді та з урахування обговорення комісія вирішила винести на розгляд регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та звернутися до державних органів влади з проханням щодо фінансування заходів по відновленню критичної інфраструктури шахт.

З другого питання, враховуючи рішення Кризового комітету при Міненерговугілля від 01.03.2018, беручи до уваги лист Міненерговугілля від 02.03.2018 № 03/31-1739 «Про виконання Національного плану дій» та рішення регіональної комісії з питань ТЕБ та НС від 02.03.2018 протокол № 6, комісія вирішила зупинити роботу шкіл на період кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації та зменшити до мінімально можливого рівня споживання теплової енергії закладами освіти; КП «Лисичанськтепломережа» знизити споживання природного газу на 10 % (щодобово) на період кризової ситуації; Управлінню з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ, Лисичанському міському управління ГУ ДСНС України в Луганській області забезпечити роботу стаціонарних пунктів обігріву населення та бути готовими до залучення пересувних пунктів обігріву населення на базі автомобільних транспортних засобів на період кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації тощо.

Відділ мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради