У Лисичанському педколеджі південо підсумки обласного інтернет-конкурсу "Твої слова горять в мені, Тарасе!" (фото)

12 березня 2014 року колектив Лисичанського педагогічного коледжу долучився до всеукраїнського шевченківського березня. Саме цей весняний день був обраний для святкування 200-річчя з дня народження духовного батька української нації, великого поета, талановитого художника Тараса Григоровича Шевченка. Прагнення зрозуміти витоки шевченкового таланту, його вплив на нашу історію, культуру, розвиток мови, почуття глибокої вдячності та пошани до поета об’єднали студентів нашого коледжу, які представили глядачам результати загальноколеджного інтегрованого проекту «200 років тернового шляху», та учнів шкіл Луганської області, що стали учасниками щорічного обласного інтернет-конкурсу «Твої слова горять в мені, Тарасе!».

Тарас Шевченко — це ім’я відоме кожному українцю. Саме це і засвідчили учасники щорічного обласного творчого конкурсу. Понад 100 учасників з різних куточків Луганщини взяли участь у ньому. Молоді творці художнього слова Сватівського, Марківського, Новоайдарського, Кремінського, Біловодського, Попаснянського районів, міст Рубіжне, Северодонецька, Артемівська, Лисичанська представили свої поетичні, прозові, пошукові матеріали. Твори Шевченка у художньому виконанні учасників номінації виразного читання звучали то тремтливо-ніжно, то зболено хвилювали душу слухачів. Учениці Лисичанської загальноосвітньої школи № 8 Катериніна Анастасія та Пилипенко Марія прочитали «Заповіт» Шевченка білоруською та циганською мовами.

Учасників свята привітали почесні гості та члени журі конкурсу: письменник, член Національної спілки письменників України, науковець, громадський діяч, професор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Неживий О.І.; голова Луганського об’єднання товариства «Просвіта», головний редактор журналу «Бахмутський шлях», заслужений працівник освіти України Семистяга В.Ф.; начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради Колесников О.М.; поет, член обласної спілки письменників Луганщини Алексєєнко А.А. Дистанційно цього року у складі журі конкурсу брала участь відома поетеса, член Національної спілки письменників України Гайворонська Г.А.

Яскравою сторінкою заходу стало музичне вітання ансамблю бандуристів Северодонецького обласного музичного училище імені С. Прокоф’єва. Пісню «Б’ють пороги» на слова Тараса Шевченка виконала випускниця коледжу Жукова Наталя.

Переможці конкурсу були нагороджені грамотами та цінними подарунками, учасники — отримали сертифікати. За результатами створена електронна збірка поетичних та прозових творів «Твої слова горять в мені, Тарасе!»

Атмосфера творчості панувала під час захисту студентських проектів у межах загальноколеджного проекту «200 років тернового шляху». Результати своїх досліджень представили студенти різних спеціальностей.

Студенти групи 2ВС спеціальності «Видавнича справа і редагування» показали фрагмент проекту «Ну що б здавалося, слова...» (Тарас Шевченко — основоположник української літературної мови), виконаного під керівництвом завідувача музею українознавства Шуліки Л.В. Оперуючи матеріалами музею Бакалаєва Олена розкрила графічні особливості рукописів Тараса Шевченка, трансформацію граматичних норм, використовуваних письменником починаючи з «Кобзаря» 1840 року та до його «Букваря» 1860-61 рр.

Калейдоскоп проектів продовжили студенти 2 курсу спеціальності «Початкова освіта». Загоруйко Владислава представила результати групового дослідження на тему «Свою Україну любіть...». Вона дала різку відсіч сучасним шевченкофобам щодо заперечення ролі Шевченка у становленні української нації, навівши факти свідомого уживання поетом назви «Україна» у поетичних творах, листах, щоденнику.

Особливе зацікавлення у присутніх викликав проект «Кобзарю, орле сизокрилий». Студенти 2-3 курсів спеціальності «Технологічна освіта» під керівництвом викладачів Тарариви Л.Ю. та Артюшенка В.Л. своїми руками виготовили макет кобзи! Кирилов Іван розповів про процес виготовлення макету та урочисто передав його до музею українознавства.

Студенти групи 2 курсу спеціальності «Дошкільна освіта» Купіна Анастасія та Мігунова Олена представили результати групового проекту «Якби зустрілися ми знову...» (Психологічний портрет Тараса Шевченка) (керівники — Шуліка Л.В., Хомич О.М.). Тарас Шевченко постав перед нами у сукупності рис звичайної людини та яскравого генія. Незвичайною стала форма представлення проекту глядачам — особисте знайомство з поетом. Студенти поставили Шевченку свої запитання і спробували знайти на них відповіді.

Спадщина Шевченка, залишена нам, надзвичайно велика. Та чи вміємо ми її зберігати? На це питання шукали відповідь студенти 2 курсу спеціальності «Початкова освіта» у проекті «Шляхами великого Шевченка» (кер. Шуліка Л.В.). Позираєва Дар’я провела усіх маршрутом віртуальної екскурсії через відомі та невідомі для нас музейні комплекси й заповідники, присвячені поету. Гарна музика, яскраві світлини, відеофрагменти справили на глядачів неабияке враження, викликавши бажання відвідати святі для нашої нації місця особисто.

Тарас Шевченко є безсумнівно людиною, яку поцілував Бог. Грані його таланту засяяли не лише в літературі. Та він і сам себе не бачив поетом спочатку. Він мріяв стати художником. І саме досягнення Шевченка-художника розкрили студенти 2 курсу спеціальності «Початкова освіта» у проекті «Пензель Тараса Шевченка» (кер. Севастянова О.А.). Художник з душею поета прозирав до присутніх своїми портретами та автопортретами, офортами та ескізами. І великі очі молодого Шевченка з автопортрета назавжди врізались у пам’ять кожному.

Слово Шевченка назавжди закріпилось і в музиці. Студентка 3 курсу Щербакова Антоніна презентувала авторський електронний навчальний посібник для учнів початкової школи «Шевченко і музика», створений під керівництвом викладача музики Вдович О.М. Посібник містить записи пісень на слова Шевченка, його біографію, відеофільми.

Соціологічним стало дослідження студентів з питання «Наші сучасники і Шевченко» (група 2БШ). Виконавці проекту дослідили, що знає про Шевченка молоде покоління, чи читають твори поета сьогодні, як уявляє значення поета для українців наша молодь.

Значення творчості Шевченка у світовому контексті представили учасники проекту «Шевченко і Пушкін» (група 2АШ, кер. Севастянова О.А.), де показали спільні й індивідуальні риси геніїв двох культур.

Під час підготовки до святкування ювілею студентами спеціальності «Видавнича справа і редагування» був підготований випуск газети «Студмікс», у якому вміщена не лише інформація про загальноколеджний проект, а й твори молодих поетів, що присвятили свою музу великому Кобзарю.

Під час свята звучало слово Шевченка у виконанні акторів Б.Ступки, Н. Крюкової, В. Івченка.

Захід завершився спільною молитвою за Україну, яка об’єднала прагнення різних поколінь до миру і злагоди, але разом з тим і відстоювання індивідуальності та незалежності у власній державі. Державі, про яку так мріяв і за яку боровся великий поет Тарас Григорович Шевченко.

Шевченківський березень продовжується, продовжується і рік Тараса Шевченка. Тож попереду — нові цікаві заходи в межах Днів науки Лисичанського педагогічного коледжу-2014, присвячені геніальному Кобзареві.

Лисичанський педагогічний коледж