Українці, які знайшли прихисток за кордоном, зможуть отримувати пенсію й інші види грошової допомоги шляхом міжнародного поштового переказу

Це стане можливим завдяки експериментальному проєкту, який сьогодні схвалив Уряд. Відповідний проєкт постанови підготовлено Мінсоцполітики за результатами нарад з обговорення проблемних питань громадян України, які тимчасово перебувають у Польщі.

У межах експериментального проєкту передбачено здійснення виплат міжнародним поштовим переказом АТ «Укрпошта» пенсій і грошової допомоги одержувачам, які тимчасово перебувають за межами України.

Новація спростить отримання пенсії й інших видів грошової допомоги тим громадянам, які в Україні одержували їх поштою та не мали поточних рахунків, відкритих в уповноважених банках.

Для цього особі необхідно буде надіслати до АТ «Укрпошта» відповідну заяву у паперовій або електронній формі.

Скористатися послугою з виплати та доставки пенсій чи грошової допомоги за кордоном першочергово зможуть українці у Польщі. За необхідності експеримент буде запроваджено й в інших країнах.

Такі послуги для громадян України за кордоном будуть безоплатними.

Задля реалізації експериментального проєкту 10 серпня були внесені зміни до постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 року № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану». Вони дають змогу АТ «Укрпошта» здійснювати такі перекази.

Дякуємо за співпрацю АТ «Укрпошта» та Національному банку України.

Мінреінтеграції