До уваги зареєстрованих громадських об'єднань та відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій!

Відповідно до пункту 3 розділу ІІ. «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (далі — Закон про внесення змін), прийнятого Верховною Радою України 16.01.2014 №721-VІІ, громадські об’єднання, а також відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, які на день набрання чинності цим Законом отримують кошти чи інше майно з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності, яка здійснюється на території України, зобов’язані протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом здійснити дії, необхідні для набуття ними статусу громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента, а також дії, необхідні для приведення найменування у відповідність до вимог Закону про внесення змін.

Громадські об’єднання мають протягом трьох місяців з дня набрання чинності Законом про внесення змін подати до уповноваженого органу з питань реєстрації за своїм місцезнаходженням заяву про включення до Реєстру громадських об’єднань інформації щодо здійснення громадським об’єднанням своєї діяльності як громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента (далі — Заява), та інші документи для внесення необхідних змін до статуту.

Порядок прийняття Заяви та перелік необхідних документів щодо змін до статуту громадського об’єднання визначено статтею 14 Закону України «Про громадські об’єднання» (далі — Закон про громадські об’єднання).

Відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій Заяву про включення до Реєстру та інші документи для внесення змін подають в порядку, визначеному статтею 20 Закону про громадські об’єднання.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 28, частини четвертої статті 30 Закону про громадські об’єднання невиконання цього обов’язку є підставою для заборони громадського об’єднання/заборони діяльності відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації.

Заяву про включення до Реєстру та інші документи необхідно подавати до уповноваженого органу з питань реєстрації громадського об’єднання. Адреса реєстраційної служби Лисичанського міського управління юстиції: м.Лисичанськ вул.Леніна буд.53.

Відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій подають Заяву про включення до Реєстру та інші документи до Державної реєстраційної служби України за адресою: 02660, м. Київ, вул. М. Раскової, 15.

Звертаємо увагу на те, що прийняття заяви про включення до Реєстру громадських об’єднань інформації щодо здійснення громадським об’єднанням своєї діяльності як громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента здійснюється за наступним порядком.

Заява про включення до Реєстру зареєстрованих громадських об’єднань розглядається в порядку, визначеному статтею 14 Закону про громадські об’єднання.

Згідно з частиною другою статті 10 Закону про громадські об’єднання у загальній назві громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента, має міститися словосполучення «громадське об’єднання, яке виконує функції іноземного агента». Тому, найменування громадських організацій буде викладатись таким чином: «Громадська організація, яка виконує функції іноземного агента, «Сонечко»; громадських спілок — «Громадська спілка, яка виконує функції іноземного агента, «Сонечко».

Законом про внесення змін також зобов’язано громадські об’єднання, які виконують функції іноземного агента, відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, які діють у статусі громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента, надавати до уповноваженого органу з питань реєстрації документи про персональний склад керівних органів, а також інформацію про обсяг коштів чи іншого майна, отриманих з іноземних джерел, про заплановані цілі їх використання та фактичне використання, про заплановані програми діяльності та про фактичну діяльність — щомісячно.

Реєстраційні служби повинні забезпечити ведення на електронному та паперових носіях переліку громадських об’єднань, які виконують функції іноземного агента, що включені до Реєстру громадських об’єднань. У переліку слід вказувати повне найменування громадського об’єднання, дату реєстрації, номер свідоцтва про реєстрацію громадського об’єднання як громадської організації чи громадської спілки, дату прийняття повідомлення про зміни до статуту у зв’язку з набуттям статусу громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента.

Після спливу трьох місяців з дня набрання чинності Законом про внесення змін, у разі невиконання громадським об’єднанням обов’язку, передбаченого пунктом 3 розділу ІІ. «Перехідні та прикінцеві положення» Закону про внесення змін, реєстраційні служби звертаються з позовом до суду про заборону такого громадського об’єднання.

Головний спеціаліст реєстраційної

служби Лисичанського МУЮ Г.Г. Дронова