Про епідемічну ситуацію з кору в місті

Лисичанська міськрайонна філія ДУ «Луганський ОЛЦ МОЗ України» повідомляє, що станом на 14.02.2018 р. в м. Лисичанську зареєстровано 1 випадок ймовірного захворювання на кір.

На даний час захворівший знаходиться на обстеженні та лікуванні в центральній міській лікарні ім. Титова.

Проведено епідеміологічне обстеження вогнища, встановлено коло осіб, які спілкувалися з хворим. Встановлюються шляхи та фактори передачі інфекції.

Керівникам установ, в яких працюють та навчаються контактні, рекомендовано прийняти заходи щодо локалізації та ліквідації вогнища, організації медичного нагляду за контактними.

Зважаючи на вище сказане, вважаємо доцільним в котрий раз нагадати, що кір є одним з найбільш заразних інфекційних захворювань, відомих у світі, однією з головних причин дитячої смертності. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6–21 день. Згодом з’являються такі симптоми як висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4–5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку.

При перших ознаках захворювання необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. Вакцинація формує специфічний імунітет, внаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи).

Щепленням проти кору в м. Лисичанську охоплено 98,5 % дітей до 2-х років, другу ревакцинацію згідно календаря профілактичних щеплень отримали 97,3 % дітей 6-ти років.

Щоб прийняти інформоване рішення про вакцинацію, зверніться до дільничого лікаря. Підготуйтеся до консультації та складіть список питань, що вас турбують.

Бережіть себе і свої родини!

Лисичанська міськрайонна філія Державної установи «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України»