Питання - відповідь

До уваги платникам податків – другої групи

  • ЗАПИТАННЯ: Чи може другогрупник консультувати з питань нерухомості?
  • ВІДПОВІДЬ: Так, безперечно. Однак варто знати: щоб залишитися працювати на єдиному податку, серед замовників ваших інформаційно – консультаційних послуг не має бути загальносистемників – юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців, тільки єдинники та населення. Також платники другої групи не мають права надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди й оцінки нерухомого майна (абз. 4 пп.2 п.291.4 Податкового Кодексу України).

Порядок оподаткування компенсації, наданої службою зайнятості

  • ЗАПИТАННЯ: Як підприємцю оподатковувати компенсацію від служби зайнятості?
  • ВІДПОВІДЬ: Сума компенсації витрат на сплату єдиного внеску підлягає в загальносистемників обкладенню податком на доходи фізичних осіб. Таке оподаткування відбуватиметься у складі доходів, отриманих фізичною особою від провадження підприємницької діяльності, з відображенням суми компенсації в графі 2 Книги обліку.

Мобілізовані працівники: їх статус на підприємстві

  • ЗАПИТАННЯ: Чи враховують другогрупники мобілізованих у кількості працівників?
  • ВІДПОВІДЬ: Так, безумовно. У другій групі єдинників можуть працювати підприємці, у трудових відносинах із якими одночасно перебуває не більше 10 осіб. У кількість працівників дозволено не враховувати лише співробітників, які знаходяться в декреті або/та відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею визначеного законодавством віку.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську