Декларування доходів громадян у 2010 році

З 1 січня до 1 квітня в країні проходить кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2009 року. Декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2009 році, пов'язане з виконанням платниками податку положень Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", згідно з якими громадяни у відповідних випадках зобов'язані подати річну податкову декларацію або мають право подати декларацію з метою отримання податкового кредиту. Декларування - це не тільки сплата податку до бюджету громадянами, але й обов'язок держави щодо повернення частини податку внаслідок застосування платниками податку права на податковий кредит. Законодавчо підтверджено право платника податку на податковий кредит за відсотками, сплаченими банку за користування іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті. Використати cвоє право на податковий кредит за 2009 рік громадяни мають право протягом усього 2010 року.

Які податки сплачують при отриманні спадщини

При одержанні об’єктів спадщини (рухомого, нерухомого майна, комерційної власності) спадкоємцями, які є членами сім’ї спадкодавця другого ступеня споріднення, вартість об’єктів успадкованого майна оподатковується податком з доходів за ставкою 5%.

До членів сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення відносяться баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брата чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими згідно із законом.

При отриманні спадщини від спадкодавця – нерезидента застосовується ставка 15%.

При отриманні будь-яких об’єктів спадщини та подарунків нерезидентами, незалежно від ступеня споріднення із спадкодавцем (дарувальником) застосовується ставка 30%.

Отже, усі спадкоємці, за винятком спадкоємців першого ступеня споріднення, зобов’язані подавати декларацію про отримані доходи у вигляді успадкованого майна.

Звертаємо увагу, що навіть при сплаті податку під час отримання Свідоцтва про право на спадщину, коли обов’язок платника податку щодо сплати податку вважається виконаним, залишається обов’язок щодо подання податкової декларації.

За яких умов необхідно задекларувати свої доходи?

Фізична особа зобов'язана подати у 2010 року Декларацію, якщо протягом звітного 2009 року вона отримала:

  • доходи (прибутки), які не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті;
  • іноземні доходи;
  • доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб'єктом господарської діяльності, або особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність).

До таких доходів, зокрема, належать:

  • вартість подарунків, одержаних від особи, яка не є податковим агентом;
  • доходи, одержані від надання майна в оренду або в суборенду особі, яка не є податковим агентом;
  • доходи, які раніше не були обкладені податком з доходів фізичних осіб (самостійно виявлені, нараховані органами державної податкової служби тощо);
  • дохід у вигляді неустойки, штрафів або пені, фактично одержаних як відшкодування матеріальної або моральної шкоди від особи, яка не є податковим агентом, крім окремих випадків, установлених Законом N889;
  • сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності, за умови що з цієї суми не було утримано податок з доходів фізичних осіб;
  • інвестиційні прибутки;
  • дохід у вигляді вартості успадкованого майна;
  • кошти або майно, отримані як хабар (викрадені чи знайдені як скарб, незданий державі), підтверджені в судовому порядку;
  • доходи від виграшів в азартні ігри;
  • сума нецільової благодійної допомоги, отриманої від благодійника - фізичної особи, платника податку з доходів фізичних осіб (за умови, що така сума у 2009 році перевищила 940 грн, а її отримувач не мав права на податкову соціальну пільгу або не використав її протягом звітного року).

Крім того, зобов'язані подавати декларацію звільнені з роботи працівники, у яких за результатами проведеного остаточного розрахунку при звільненні не вистачило доходів для сплати податку з доходів фізичних осіб. Обов'язково слід задекларувати також суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк працівником, який звільнився. Такі платники податку доплачують податок з доходів фізичних осіб на підставі поданої декларації.

Платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, також зобов'язані подати до органу державної податкової служби декларацію не пізніше закінчення 60 календарного дня, що передує такому виїзду.

Особливості декларування доходів 2009 року у зв'язку з прийняттям деяких антикризових законодавчих ініціатив

Особливістю цьогорічної кампанії декларування є прийняття Закону України від 23 червня 2009 року N1533-VI "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" щодо внесення зміни до пп.4.2.11 пункту 4 статті 4 Закону України N 889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб", згідно з якими підлягає декларуванню сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року ( в 2009 році 334,5 грн). Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк давності згідно з законом, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів (обов'язкових платежів) та погашення податкового боргу.

Отже, до 1 квітня 2010 року фізичні-особи боржники, в яких починаючи з 24 листопада 2009 року минув строк позовної давності щодо їх заборгованості перед кредиторами, повинні подати річну податкову декларацію до податкового органу за місцем свого проживання, в якій відобразити всю суму такої заборгованості, але податок сплачується лише за умови, що сума такої заборгованості перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року.

За яких умов платник отримує право на податковий кредит?

Право платника податку на податковий кредит виникає за наслідками звітнього податкового року. Право на нарахування податкового кредиту за наслідками звітнього податкового року має платник податку-резидент України, який має ідентифікаційний номер.

Податковий кредит - це сума (вартість) витрат, понесених платником податку-резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених Законом № 889.

Умови та порядок надання податкового кредиту визначено Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб". На підставі цього Закону наказом Державної податкової адміністрації України від 22 вересня 2003 року за N442 затверджено Інструкцію про податковий кредит.

Загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітнього року як заробітна плата, тому податковий кредит застосовується виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати.

До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Зазначені документи не надсилаються податковому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту.

З метою повернення зайво сплаченої суми податку декларацію мають право подати:

- фізичні особи, які сплатили податок з доходів фізичних осіб за договором відчуження об'єкта рухомого чи нерухомого майна, але договір не було засвідчено нотаріально й угода не відбулася (у такому разі до декларації додаються документи, що підтверджують фактичну сплату податку з доходів фізичних осіб);

- звільнені з роботи працівники, у яких при проведенні остаточного розрахунку при звільненні виникла переплата податку з доходів фізичних осіб (до декларації додається довідка про результати перерахунку).

Чи існують штрафні санкції за несвоєчасне подання декларації на податковий кредит?

Податковим законодавством установлено обов'язкове подання податкової декларації в установлені законом строки у випадках, коли таке подання передбачає нарахування та/або сплату податку до бюджету. Щодо податкового кредиту Закон N889-IV передбачає виключно повернення платнику податку з бюджету частини податку з доходів фізичних осіб, сплаченого із зарплати.

Заяви (податкові декларації) на повернення з бюджету надміру сплачених податків або на їх відшкодування у випадках, передбачених податковими законами, платники податку можуть подавати протягом 1095 днів, наступних за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування. Водночас Законом N889-IV установлено обмеження, а саме: якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься. Тому строк подання декларацій платниками податку у зв'язку з реалізацією права на податковий кредит становить не три роки (1095 днів), а обмежується податковим періодом (роком).

Таким чином, при реалізації платниками податку права на податковий кредит строк подання декларацій не обмежується 1 квітня. Податкові органи прийматимуть і обраховуватимуть такі декларації протягом усього 2010 року. При цьому жодних штрафних санкцій за подання після 1 квітня декларацій у зв'язку з реалізацією права на податковий кредит податкові органи не застосовуватимуть, оскільки це не передбачено законодавством.

Якою є відповідальність за неподання декларації про доходи фізичних осіб до 1 квітня 2010 року?

Відповідно до ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, - тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як оподатковуються отримані громадянином України кошти (грошовий переказ), отримані з-за кордону?

Дохід, відмінний від доходу з джерелом його походження з території України, є іноземним.

Об'єктом оподаткування резидента є іноземні доходи. Тому в випадках, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку - їх отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію.

Чи повинні громадяни, які у 2009 році продавали власну нерухомість, декларувати доходи та сплачувати податок з таких доходів?

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового або садового будинку, квартири або їх частин, кімнати (далі - житловий об'єкт) не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового об'єкта не перевищує 100 квадратних метрів.

У разі якщо площа саме такого житлового об'єкта (житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати) перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з таких об'єктів нерухомості або від продажу об'єкта нерухомості, іншого, ніж вказаного (тобто, відмінного від житлового або садового будинку, квартири або їх частин, кімнати), а також від продажу об'єкта незавершеного будівництва підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

Обов'язок платника податку щодо подання річної податкової декларації вважається виконаним, якщо він протягом звітного року одержував доходи виключно від податкових агентів.

Податковим агентом при здійсненні операцій з купівлі-продажу нерухомості цим Законом визначено нотаріуса, який посвідчує відповідний за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору. Отже, якщо у платника податку, відсутні інші, визначені Законом, підстави для подання річної податкової декларації, крім продажу нерухомості, за звітний 2009 рік, він не повинен подавати таку декларацію. У разі, якщо такий платник має зобов'язання щодо подання річної декларації, то повинен заповнити таку декларацію і зазначити у ній всі одержані доходи, в тому числі від продажу нерухомого майна.

Що таке інвестиційні доходи і як вони оподатковуються?

Порядок визначення інвестиційного прибутку та його оподаткування встановлено Законом України Про податок з доходів фізичних осіб.

Облік фінансових результатів від здійснення платником податку операцій з цінними паперами та корпоративними правами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат з урахуванням наказу Державної податкової адміністрації України від 16.10.2003р. № 490 Про затвердження форми обліку доходів і витрат платника податку з доходів фізичних осіб та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується виходячи з суми витрат, понесених у зв'язку з придбанням такого активу. До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з обміну одного інвестиційного активу на інший інвестиційний актив, зворотного викупу корпоративного права його емітентом, яке належало платнику податку.

Позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками звітного року включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку, що підлягає декларуванню за наслідками звітного податкового року у встановленому законом порядку. При цьому до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податку не включає дохід, отриманий протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суми місячного мінімального прожиткового рівня, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень. Також не підлягають оподаткуванню, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу та не враховуються при розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами доходи, отримані платником податку від продажу інвестиційних активів у випадках, визначених пп. 4.3.3 та 4.3.18 пп. 4.3 ст. 4 Закону (пп.9.6.8б, п.9.6, ст.9 Закону).

Платник податку, який за розрахунком загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами протягом звітного року має право не подавати до податкового органу річну податкову декларацію, зобов'язаний її подати у разі отримання доходів, виплачених на його користь особами, які не є податковими агентами. Якщо дохід, одержаний від продажу у звітному податковому році інвестиційного активу не перевищує згадану вище суму, відомості про такий продаж до декларації не вносяться.

Згідно з Законом під терміном інвестиційний актив розуміється пакет цінних паперів чи корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом, а також банківські метали, придбані у банку, незалежно від місця їх подальшого продажу. Під терміном пакет цінних паперів розуміється окремий цінний папір чи сукупність ідентичних цінних паперів, а під терміном ідентичний цінний папір розуміються цінні папери, випущені одним емітентом за тотожними умовами емісії, виплати доходу, викупу чи погашення.

Громадяни, які протягом 2009 року одержували доходи від продажу інвестиційних активів, повинні згідно із Законом № 889 до 1 квітня 2010 року подати до податкового органу за місцем проживання річну податкову декларацію та сплатити податок з суми одержаного інвестиційного прибутку.

!!! Декларуємо доходи у вигляді заборгованості за 2009 рік!

Фізичні особи - боржники, в яких починаючи з 24.11.2009 року минув строк позовної давності щодо їх заборгованості перед кредиторами, зобов’язані подати річну податкову декларацію до податкового органу за місцем свого проживання, в якій відобразити всю суму такої заборгованості, але податок сплачується лише за умови, що сума такої заборгованості перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Тобто, при декларуванні доходів у вигляді заборгованості за 2009 рік, оподатковується сума, що перевищує 334,5 грн. (669*50%).

Податковий кредит в іноземній валюті

Законом України від 23.06.2009 року №1533-VI „Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи” законодавчо підтверджено право платника податку на податковий кредит за процентами, сплаченими банку за користування іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті.

Використайте свій шанс! Ви маєте можливість подати декларацію про доходи для включення до складу витрат частини суми процентів за іпотечним кредитом.

ІНФОРМАЦІЯ щодо організації роботи по  декларуванню доходів, одержаних фізичними особами у 2009 році

З метою забезпечення виконання громадянами конституційного обов’язку щодо декларування доходів, отриманих у 2009 році, та на виконання норм Закону України від 22 травня 2003 року № 889 –ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі-Закон 889), у 2010 році допускається подання платниками податку з доходів фізичних осіб декларацій за формою декларації про доходи згідно з додатком № 1 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21 квітня 1993 року № 12 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 9 червня 1993 року за № 64.

З метою спрощення для платників податку процедури проведення нарахування податкового кредиту та вирахування суми податку, які підлягають доплаті або поверненню, рекомендується використовувати форми Переліку витрат, що дозволено до включення до податкового кредиту, та Розрахунку сум податку до сплати або повернення з бюджету, зразки яких наведено у податковому роз’ясненні ДПА України від 18.01.05р. № 878/7/17-3117 “Щодо забезпечення виконання вимог статті 18 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб”.

Податкові органи на місцях забезпечують платників податку безоплатно бланками декларації та вказаними формами переліку сум витрат і розрахунку сум податку з доходів фізичних осіб.

Звертаємо увагу, що до Закону № 889 внесено відповідні зміни, які слід врахувати при проведенні деклараційної кампанії у 2010 році.

Так, Законом України від 23.06.2009 року №1533-VI „Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи”

( далі Закон №1533-VI) внесені зміни до пп.4.2.11 пункту 4.2 статті 4 Закону №889, згідно з яким підлягає оподаткуванню сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк давності згідно з законом, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів (обов’язкових платежів) та погашення податкового боргу.

Отже, до 1 квітня 2010 року фізичні-особи боржники, в яких, починаючи з 24.11.2009 року, минув строк позовної давності щодо їх заборгованості перед кредиторами, повинні подати річну податкову декларацію до податкового органу за місцем свого проживання, в якій відобразити всю суму такої заборгованості, але податок сплачується лише за умови, що сума такої заборгованості перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Тобто, при декларуванні доходів у вигляді заборгованості за 2009 рік, не підлягає оподаткуванню сума, що не перевищує 334,5 грн. ( 669 грн. х 50 %) .

Починаючи з 24 листопада 2009 року підприємство-кредитор, в якого минув строк позовної давності щодо заборгованості боржників, повинно повідомити податковий орган про цей факт (про суму простроченої заборгованості) у податковому розрахунку за ф. №1 ДФ за ознакою доходу „14”.

Законом №1533-VI підтверджено право платника податку на податковий кредит за процентами, сплаченими банку за користування іпотечним житловим кредитом, в іноземній валюті, яким у пункті 10.1 статті 10 абзац перший Закону 889 після слів „за іпотечним житловим кредитом” доповнено словами „наданими позичальнику як у національній, так і в іноземній валютах”.

Додатково щодо застосування у 2010 році розміру податкової соціальної пільги повідомляємо. Відповідно до пп. 6.5.1 Закону № 889 податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого протягом звітного місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї згідно із законодавством виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

Згідно з пп.6.1.1 п.6.1 ст.6 Закону 889, будь-який платник податку, в якого розмір місячної заробітної плати не перевищує встановлений рівень заробітної плати має право на податкову соціальну пільги у розмірі 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року,

Відповідно до Закону України від 20 жовтня 2009 року N 1646-VI „Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати” (далі – Закон №1646), який спрямований на встановлення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, що забезпечить належний соціальний захист кожного громадянина України у період фінансово-економічної кризи, прожитковий мінімум для працездатних осіб та розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2010 року встановлено на рівні 869 гривень.

Прикінцевими положеннями цього Закону дано доручення Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету при підготовці та доопрацюванні проекту закону про Державний бюджет України на 2010 рік врахувати розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, передбачені цим Законом.

З врахуванням положень Закону №1646 розмір місячної заробітної плати, що даватиме кожному платнику податку право на застосування податкової соціальної пільги становитиме у 2010 році 1220 грн. (869 грн. х 1,4).

Розмір податкової соціальної пільги, передбаченої пп.6.1.1. п.6.1 ст.6 Закону №889, у 2010 році становитиме 434 грн. 50 коп. ( 869 грн. х 50%).

При цьому 150% ПСП (пп.6.1.2 ст.6 Закону №889) дорівнюватиме 651 грн. 75 коп.

ПСП 200% (пп.6.1.3 ст.6 Закону №889) становитиме 869 грн.

Будьте першими у всьому! Не створюйте собі незручності в останні дні кампанії декларування! Бережіть свій час!

Декларація про доходи надається до податкового органу за місцем проживання! Державна податкова інспекція в м.Лисичанську знаходиться за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, буд. № 347.

Прийом декларацій - кабінет № 36, телефон -7-13-63.

Надання консультацій з питань декларування - каб. № 36, телефон - 7-13-63; каб. № 27, телефон - 7-04-73.

Бланки декларацій і консультації по заповненню Ви можете одержати БЕЗКОШТОВНО в державних податкових органах.

ДЯКУЄМО ЗА ВЧАСНО ПОДАНУ ДЕКЛАРАЦІЮ!

Державна податкова інспекція в м. Лисичанську