Особливості надання в оренду майна фізичною особою-підприємцем-платником єдиного податку

ДПІ у м. Лисичанську, в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!», інформує: фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення), загальна площа якого не перевищує норми, встановлені підпунктом 291.5.3 Податкового кодексу України (ПКУ), не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа — не суб’єкт господарювання, а іншу частину як фізична особа-підприємець (ФОП) на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення) в оренду як ФОП на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа — не суб’єкт господарювання.

Нагадаємо: відповідно до підпункту 291.5.3 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, ФОП, які надають в оренду:

— житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Згідно із п.1 ст.320 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську