На шляху скорочення податкового боргу

Серед основних завдань податкової служби — скорочення податкового боргу суб’єктів господарювання, забезпечення надходжень розстрочених сум, прийняття заходів щодо погашення податкової заборгованості. Для виконання цих завдань необхідна чітка та скоординована робота всіх підрозділів податкової інспекції. Тож за 9 місяців поточного року, завдяки зусиллям фахівців ДПІ в м. Лисичанську, податковий борг зменшився, у порівнянні з початком року, на 918,7 тис. грн.

До речі, станом на 1 жовтня 2011 року у Лисичанську налічується 66 підприємств-боржників, податковий борг яких складає 135,5 млн. грн. — 21,3 % цієї суми — активний податковий борг комунальних підприємств міста та ВАТ «Лисичанськвугілля», інші 78,7 % відносяться до пасивного боргу — це 9 підприємств-банкрутів та підприємств, які ліквідуються або не працюють.

Податковою службою здійснюється комплекс заходів щодо упередження зростання та скорочення податкового боргу, збільшення надходжень до бюджету від реалізації майна, яке перебуває в податковій заставі. Зокрема, податківцями описано заставного майна на суму 44,4 млн. грн. та реалізовано активів, які знаходяться в податковій заставі, на суму майже 1,9 млн. грн..

Всі ці заходи направлені на те, щоб при забезпеченні дотримання інтересів держави щодо виконання податкових зобов’язань платниками, не припинити діяльність суб’єктів господарювання. Як правило, для реалізації майнових активів боржників вибираються, в першу чергу ті, відсутність яких не зупинить та не розорить підприємство.

Але партнерські стосунки повинні бути підкреплені зустрічними кроками платників податків.

На жаль, сумлінне ставлення до сплати, встановлених законодавством податків, демонструє не кожен платник. Та не кожен керівник підприємства здійснює Конституційний обов’язок по сплаті податків, а це означає, що бюджет різних рівнів не доодержує значні суми.

Найбільшу заборгованість перед бюджетом, станом на 1 жовтня 2011р. мають такі великі підприємства, як:

  • ВАТ «Лисичанська сода» (керівник: Галунов Г. І. ) — 46,3 млн. грн.;
  • ВАТ «Лисичансьвугілля» (в. о. керівника: Ковшарь В. В. —  5,2 млн. грн.;
  • ВАТ «Лисичанський завод ГТВ» (в. о. керівника: Кучеренко В. І.) — 29,5 млн. грн.;
  • КСП «Лисичанськводоканал» (керівник: Бончужна І. Я. ) — 13,2 млн. грн.;
  • КП «Лисичанськтепломережа» (керівник: Панаїт А. В.) — 2,6 млн. грн.
  • ДП Лисичанська ТЕЦ (в. о. керівника: Талдонов М.Г.) — 1,5 млн. грн.

О. Ю. Батуков — начальник відділу ДПІ в м. Лисичанську