Подання річної декларації про майновий стан у випадку продажу автомобіля підприємству

Податкова служба відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно подавати річну декларацію про майновий стан фізичній особі, яка продала свій автомобіль підприємству, яке утримало і перерахувало податок з доходів фізичних осіб від суми продажу в бюджет?

ВІДПОВІДЬ: Якщо немає інших підстав, річну декларацію в даному випадку подавати не треба.

В статті 176 (підпункт «є» пункту 176.1) Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначені випадки, коли платники податку зобов’язані подавати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) року. А саме, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Водночас, ПКУ встановлено (пункт 179.2 статті 179), що обов’язок платника податку щодо подання річної податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував, зокрема доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу.

Оскільки Цивільним кодексом України не встановлено обов’язку щодо нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу автотранспортних засобів, а підприємство, яке придбало автомобіль у фізичної особи, як це і передбачено пунктом 173.3 ПКУ, утримало податок з доходів фізичних осіб з суми доходу від такого продажу, то умови зазначеного вище пункту 179.2 ПКУ в даному випадку виконані.

Враховуючи зазначене, на підставі пункту 179.2 ПКУ у випадку, коли фізична особа у звітному 2012 році мала доходи від продажу юридичній особі власного автомобіля, вона не має обов’язку подавати річну податкову декларацію.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську ДПС у Луганській області