Подання майнової декларації при отриманні спадщини неповнолітньою дитиною

Податкова служба відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Який порядок декларування майна, отриманого неповнолітньою дитиною у спадщину від померлої тітки, та чи необхідно сплачувати податок з вартості отриманої спадщини?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до підпункту «а» пункту 179.4 статі 179 Податкового кодексу платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від видів та сум отриманих доходів, зокрема, якщо вони є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб та\або держави станом на кінець звітного податкового року.

Згідно з пунктом 179.6 статті 179 Податкового кодексу зобов’язання щодо заповнення та подання декларації від імені платника податку покладається на опікуна щодо доходів, отриманих неповнолітньою особою.

Розмір ставки, що застосовується до відповідного об’єкта спадщини, залежить від родинних стосунків членів сім’ї фізичної особи і спадкодавця.

Таким чином, у разі отримання неповнолітньою дитиною будь-якого об’єкта спадщини від тітки, яка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення, вартість такого об’єкта спадщини оподатковується за ставкою визначеною пунктом 167.2 статі 167 Податкового кодексу (5%).

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську ДПС у Луганській області