Податкова служба відповідає на запитання

Відповідальність за порушення строку сплати торгового патенту

ЗАПИТАННЯ: Яка передбачена відповідальність за наступне порушення: платник податків не сплатив у встановлений законодавством строк за торговий патент?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до підпункту 267.7.4 пункту 267.4 статті 267 розділу XII Податкового кодексу України (далі ПКУ), у разі невнесення суб’єктом господарювання збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (далі — збір) у встановлений цією статтею строк, дія такого патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення. У разі, якщо суб’єкт господарювання продовжує здійснювати діяльність, передбачену статтею 267 ПКУ, вважається, що така діяльність здійснюється без отримання відповідних торгових патентів. Крім того, відповідно до пункту 125.1 статті 125 ПКУ несплата (неперерахування) суб’єктом господарювання сум збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності, зазначених у підпункті 267.1.1 пункту 267.1 статті 267 ПКУ в порядку та у строки, визначені цим Кодексом, тягне за собою накладання штрафу у розмірі 50 % ставок збору, встановлених статтею 267 цього Кодексу.

Враховуючи зазначене, торговий патент підлягає анулюванню у випадку, якщо суб’єкт господарювання не вніс плату за торговий патент до першого числа звітного місяця (кварталу), а у разі несвоєчасної сплати до нього буде застосована штрафна санкція у розмірі 50 % ставок збору, встановлених статтею 267 ПКУ.

Відповідальність за порушення строку подання звіту про суми податкових пільг

ЗАПИТАННЯ: Яка відповідальність передбачена за неподання або несвоєчасне подання звіту про суми податкових пільг?

ВІДПОВІДЬ: Порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку — тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 85 грн. до 170 грн. Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за це ж порушення, — тягнуть за собою накладання штрафу у розмірі від 170 грн. до 255 грн.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області