Деяким промисловим підприємствам Луганщини вдалося в рази збільшити обсяги виробництва у 2014 році

Про це інформує Департамент промисловості та енергозбереження Луганської облдержадміністрації.

В умовах, коли з другої половини 2014 року повністю були відсутні статистичні дані, Департамент проводить щомісячний моніторинг: за оцінкою руйнувань, показниками обсягів реалізації продукції, чисельності працюючих та фонду оплати праці.

У цілому за оперативними даними, обсяг реалізації продукції у 2014 році в порівнянні з 2013 роком скоротився на 40 %.

При цьому ФОП і чисельність працюючих скоротилися за цей же період відповідно на 25 % і 20 %.

Все робилося для того, щоб зберегти робочий потенціал на підприємствах.

Найбільш успішно працюючі підприємства, які збільшили показники за обсягами реалізації продукції в порівнянні з 2013 роком: ТОВ НВП «Зоря» — 112,9 %, ПАТ «Рідкісні гази» — у 8,3 рази, НВО «Імпульс» — в 2,2 рази (при цьому збільшено чисельність трудящих на 1,2 % і ФОП на 2,6 %), «Попаснянський вагоноремонтний завод» — у 2,7 рази, «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» — 115,7 %, ТОВ «ЛісПі»збільшив чисельність і ФОП відповідно на 5,0 % і 17,2 %, ТОВ «БІТ» — 112,8 % (чисельність на 13,9 %). Значного зростання обсягів реалізації продукції на Лисичанському ПАТ «Рідкісні гази» вдалося досягти за рахунок запуску виробництва криптону та аргону, які це підприємство вдало імпортує до західних країн.

Основною перешкодою, яка заважає запустити найбільш потужні виробництва («Азот», «ЛИНІК»), — це відсутність стійкого енергопостачання. Велика енергоємність і безперервний цикл виробництва — це основні особливості підприємств хімії і нафтопереробки. Безпека таких підприємств повинна бути заснована на безперервному, надійному електропостачанні.

На цей момент енергетична система області працює ізольовано від єдиної енергосистеми України. Основне джерело енергії — Луганська ТЕС (м. Щастя) і як резерв — Сєвєродонецька ТЕЦ.

Сьогодні на Луганській ТЕС з 6 енергоблоків працюють тільки 2, з 20 магістральних ліній електропередач працюють 5. Крім того, були моменти, коли через неможливість поставки вугілля з неконтрольованої Україною території на складах залишався тридобовий запас вугілля.

На цей час вирішено питання постачання вугілля на ТЕС, і можна вже говорити про запуск 3-го і 4-го енергоблоків, проте, пошкоджені лінії електропередач не дозволяють це зробити, оскільки вироблену енергію не можливо буде транспортувати споживачам.

Для забезпечення стабільного енергопостачання регіону необхідно відновити магістральні та розподільні лінії електропередач (220 кВ «Луганська ТЕС — Михайлівка №№ 1, 2, 3, 4», 330 кВ «Вуглегірська ТЕС — Михайлівка») та інші, які знаходяться на окупованій території або в зоні обстрілу.

Враховуючи це, було запущено резервне джерело вироблення електроенергії — «Сєвєродонецька ТЕЦ». Сьогодні ТЕЦ виробляє 52,2 МВТ/год, що дозволило 30 грудня 2014 року запустити виробництва аміачної селітри і міцної азотної кислоти на Сєвєродонецькому «Азоті». Однак, подальший запуск виробництв на «Азоті» пов’язаний з ремонтом ліній. Ми повинні мати хоча б ще одну лінію на випадок пошкодження однієї з 2-х ліній.

Луганська ОДА