Виманювання грошей від імені держустанов: кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему

Зловмисники створюють телеграм-канали, де виманюють особисті та банківські дані пенсіонерів від імені державних закладів, при цьому використовують символіку цих установ.

Зокрема, у таких телеграм-каналах особам пропонують отримати неіснуючі види соціальних послуг.

При цьому використовується символіка державних установ або вигаданих організацій, які нібито допомагають пенсіонерам. Для маскування такі повідомлення розбавляються різними матеріалами та життєвими порадами.

Застерігаємо, що посилання, розміщені в таких анонімних телеграм-каналах, можуть вести на фішингові вебсайти або на ресурси, які містять шкідливе програмне забезпечення чи дезінформацію.

Також звертаємо увагу, що в майбутньому такі телеграм-канали можуть швидко перепрофілюватися для поширення ворожої пропаганди.

Радимо перевіряти інформацію про доступні пенсіонерам соціальні послуги на офіційному сайті Пенсійний фонд України https://www.pfu.gov.ua або звернутися безпосередньо до свого управління ПФ за місцем проживання.

Водночас інформацію про послуги для малозахищених груп населення можна дізнатися в Управлінні соціального захисту https://www.msp.gov.ua/news/8506.html

Закликаємо дотримуватися наступних порад, щоб не стати жертвою аферистів і не втратити свої заощадження:

- не переходьте за сумнівними посиланнями;

- отримуйте дані про доступні соціальні послуги чи благодійну допомогу лише на офіційних сайтах організацій, які їх пропонують, або безпосередньо на їх території;

- перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед у веденням конфіденційних даних - навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;

- не вводьте на сумнівних сайтах дані банківських карток (CVV-коди, терміни дії картки тощо) для отримання коштів;

- не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

При розголошенні платіжної інформації – негайно зверніться до банку та заблокуйте карту.