«Береженого Бог береже»

За вікном зима, а значить, що темніє рано, на вулиці морозно, холодно, отже перехожих особливо у вечірній час, майже немає, сніг приглушає кроки. І всі ці фактори грають на руку злочинцям та сприяють росту так званої «вуличної злочинності».

Але в багатьох випадках люди, які стали жертвами вуличного зловмисника бувають самі в тому винні. Адже халатно відносяться до особистої безпеки, тим самим провокуючи на скоєння злочину. Так, багато хто носить гроші, мобільні телефони, банківські картки в зовнішніх та часто незастебнутих карманах, що дає змогу безперешкодно заволодіти вашим майном. Також, як показує практика, багато хто носить банківську картку завернуту в листок паперу, на якому зазначений пін код, завдяки чому крадії мають змогу відразу ж нею скористатись без зайвого клопоту. Щодня до міськвідділу міліції надходить у середньому по 3-4 повідомлення вчинення такого роду вуличних злочинів.

Варто зазначити, що більшість кишенькових крадіжок скоюється при значному скупченні людей, в чергах, в громадському транспорті, на запинці, де за метушнею крадій залишається непоміченим.

Звертаючись до жінок, щоб не стати легкою жертвою грабіжників, повертаючись додому в темний час доби завжди просіть когось зустріти Вас. Повертаючись додому пізно ввечері або вночі, не економте на власній безпеці — викликайте таксі. Якщо вам заздалегідь відомо, що додому доведеться повертатися на самоті, не беріть з собою велику суму грошей, не надівайте дорогих ювелірних прикрас.

Що ж до чоловіків, найчастіше вони стають жертвами злочинців, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння. Жоден зловмисник не пройде мимо такого суб’єкта. Обов’язково спробує забрати те, що погано висить (золотий ланцюжок, сумку) або лежить (гаманець, картку, гроші або мобільний).

Отже — будьте пильними, бережіть себе!

Анастасія Пивоварова, Лисичанський МВ ГУМВСУ у Луганській області