Результати проведення оперативно-профілактичних заходів «Канікули» в Лисичанську

Прийшла весна, а разом із нею і час весняних канікул для школярів. Для дітей це, звичайно, свого роду свято, час відпочинку, ігор, на які вони чекають із великим нетерпінням. Однак для працівників міліції, зокрема — працівників відділу у справах дітей, це час проведення посиленої роботи з профілактики дитячої злочинності, а також злочинів у відношенні дітей. Під час канікул у школярів з’являється чимало вільного часу. Враховуючи те, що батьки, як правило, більшу частину часу знаходяться на роботі, дитина надана сама собі. Залишившись без контролю, діти можуть здійснювати необдумані вчинки в пошуках нових вражень, пригод і способів зайняти себе. І знаходять їх. Але, на жаль, не завжди ці заняття обмежуються простими іграми, а іноді перетинають межу закону.

Тому з метою профілактики вуличної злочинності серед неповнолітніх, залучення їх дорослими до антигромадської діяльності, заради недопущення негативних проявів серед дітей, у тому числі безпритульності під час шкільних канікул, з 22 по 31 березня було організовано проведення державних оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Канікули».

За вказаний період працівниками кримінальної міліції у справах дітей Лисичанського МВ ГУМВС України у Луганській області було організовано та проведено низку заходів. Зокрема проведено рейди з виявлення неповнолітніх, які займаються бродяжництвом, курять або розпивають спиртні напої в громадських місцях. Так, за статтею 178 КУпАП за розпиття спиртних напоїв складено 2 адміністративні протоколи, 1 — за куріння. Проведена відповідна робота з виявлення осіб, які втягують неповнолітніх у пияцтво. У результаті до адміністративної відповідальності притягнуто двох дорослих. Також працівниками Лисичанської міліції було притягнуто до адміністративної відповідальності 5 батьків, які не виконують своїх батьківських обов’язків щодо виховання неповнолітніх дітей. Окрім того, виявлено 3 факти продажу неповнолітнім тютюнових виробів. Відносно даних осіб складені адміністративні протоколи, які направлені на розгляд адміністративної комісії.

Крім того, під час проведених заходів на підставі звернення до міліції батьків, які не справлялися з вихованням доньки, до Лисичанського центру соціально-психологічної реабілітації дітей Лисичанської міськради була поміщена учениця 8-го класу однієї зі шкіл міста, яка протягом тривалого часу не відвідувала заняття в школі, не піддавалася вихованню батьків, вела антигромадський спосіб життя. Тепер деякий час дівчинка буде знаходиться під постійним наглядом педагогів.

Також за час профілактичних заходів до працівників міліції у справах дітей Лисичанського МВ звернулися працівники Лисичанського центру соціально-психологічної реабілітації дітей з повідомленням про те, що напередодні початку канікул пішла до школи їхня неповнолітня вихованка, 1998 р.н., та після занять не повернулася. Зусиллями працівників правоохоронних органів протягом доби дівчинка була знайдена і повернена до притулку.

Лисичанський МВ ГУМВС України у Луганській області, Пивоварова А.І.