Чи можна відмовитись від запропонованої службою зайнятості роботи?

Так. Але при цьому необхідно знати визначені Законом України «Про зайнятість населення» критерії підходящої для Вас роботи. Якщо громадянин, зареєстрований в Державній службі зайнятості як безробітний, відмовиться від двох пропозицій підходящої роботи, в тому числі за набутою професією за направленням територіального органу, а безробітний, який вперше шукає роботу та не має спеціальності, — відмовиться від двох пропозицій проходження професійного навчання у період з дня реєстрації, то центр зайнятості припиняє реєстрацію такої особи як безробітної. В такому випадку наступна реєстрація можлива не раніше ніж через 90 календарних днів.

Підходящою є робота, що відповідає освіті, професії та кваліфікації особи з урахуванням доступності транспорту. Заробітна плата не нижче розміру зарплатні за останнім місцем роботи. Під час пропонування підходящої роботи враховується тривалість роботи за професією (спеціальністю), кваліфікація, досвід, тривалість безробіття, а також потреба ринку праці.

Для осіб, які не мають професії і вперше шукають роботу, підходящою вважається така, що потребує первинної професійної підготовки, а для осіб, які хочуть відновити трудову діяльність після перерви більше ніж півроку, підходящою вважається робота за професією останнього місця роботи або робота з проходженням попередньої перепідготовки за новою спеціальністю.

Для безробітних, які не мають професії або працювали на роботах без спеціальної підготовки, та перебувають на обліку служби зайнятості більш шести місяців, підходящою роботою також вважається участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, тривалість яких перевищує один місяць.

Підбір підходящої роботи для осіб з інвалідністю здійснюється відповідно до їх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням побажань щодо умов праці.

Відділ інформаційної роботи Луганський обласний центр зайнятості