Шановні суб'єкти господарювання!

Доводимо до вашого відома, що на адресу Лисичанської міської ради надійшли звернення від військових частин з проханням розглянути питання щодо встановлення заборони продажу алкогольних напоїв військовослужбовцям Збройних сил України та іншим військовим формуванням на території міста.

Зазначена інформація була розглянута на спільній нараді, яка відбулась 22.06.2018 у приміщенні Лисичанської міської ради на якій обговорювали питання практичного застосування законодавства у сферах захисту прав споживачів, роздрібної торгівлі алкогольними напоями, антитютюнового законодавства у роботі об’єктів торгівлі та ресторанного господарства за присутності суб’єктів господарювання які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями в об’єктах торгівлі та закладах ресторанного господарства.

Варто зазначити, що проблема вживання алкогольних напоїв серед військовослужбовців не нова для міста Лисичанська. У 2015 — 2016 роках, враховуючи запровадження додаткових тимчасових режимних обмежень в Луганській області, затверджених розпорядженням керівника обласної військово-цивільної адміністрації діяла заборона на продаж спиртних напоїв військовослужбовцям.

На сьогодні чинним законодавством України органам місцевого самоврядування надано повноваження, що встановлення заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктам господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений час доби в межах території відповідної адміністративно — територіальної одиниці. Тобто у органів місцевого самоврядування відсутні повноваження встановлювати заборону продажу алкогольних напоїв окремим категоріям громадян..

На виконання вимог законодавства, враховуючи звернення Прокуратури Луганської області, Головного управління Національної поліції в Луганській області та Управління патрульної поліції в Луганській області щодо впровадження обмеження продажу на території області алкогольних напоїв у нічний час, Лисичанською міською радою було прийнято рішення від 31.05.2018 № 46/698 «Про заборону продажу алкогольних напоїв в нічний час на території міста Лисичанська», відповідно до якого забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) на території міста Лисичанська у період з 22.00 до 06.00 щоденно, враховуючи вихідні дні та свята.

Питання надмірного вживання алкогольних напоїв людьми — одна із важливих проблем нашого суспільства. Вживання алкоголю серед військовослужбовців призводить не лише до порушення військової дисципліни, але й суттєво підриває авторитет військовослужбовців та армії зокрема.

Саме тому, з метою забезпечення громадського порядку в місті та недопущення скоєння правопорушень та злочинів, пов’язаних із зловживанням алкогольних напоїв окремими військовослужбовцями, враховуючи складну суспільно-політичну ситуацію, інтереси мешканців міста Лисичанська та звернення командирів військових частин, Лисичанська міська рада рекомендує суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з продажу алкогольних напоїв на території міста Лисичанська, тимчасово (на період проведення ООС) обмежити продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв особам, які належать до числа Збройних Сил України та при наявності військової форми одягу і зброї, в об’єктах торгівлі та закладах ресторанного господарства.

У разі виникнення конфліктних ситуацій з питань заборони продажу алкогольних напоїв особам у військовій формі звертатися до військової Служби правопорядку — за телефоном — 102.

Лисичанська міська рада