МІНЯЄМО КВЕДи... ЩО? ДЕ? КОЛИ?

У зв’язку із зверненнями підприємців (юридичних осіб) щодо порядку внесення змін до видів діяльності (КВЕДів) та приведення їх у відповідність з новим класифікатором КВЕД-2010 надамо роз’яснення по проведенню цієї реєстраційної дії.

Зміну КВЕДів необхідно було до 25 січня здійснити багатьом підприємцям для правильного оформлення єдиного податку на 2012 рік (якщо потрібно деякі КВЕДи доповнити, виключити, або привести існуючі у відповідність до діючих класифікаторів, тому що до 2006 року в ЄДР могли вноситись двохзначні види економічної діяльності, або внесені вже недіючі КВЕДи, по яких податкова не оформить єдиний податок). Платники на загальній системі оподаткування та підприємці на єдиному податку (в яких до ЄДР внесені діючі п’ятизначні КВЕДи-2005) можуть зробити це протягом 2012 року. Перевірити, чи КВЕДи-2005 діючі можна, скачавши довідник діючих КВЕДів-2005 (ознайомитись із ним через Інтернет-ресурс, наприклад через сайт Лисичанської міської ради http://lis.gov.ua/registratsiya-subektov-hozyaystvovaniya/kved або http://kved.ukrstat.gov.ua ).

Потрібно заповнити реєстраційну картку Ф11 (Ф4 для юридичних осіб) (великими друкованими буквами внести свої дані в бланк за наданим зразком). В реєстраційну картку Ф11 на другій сторінці (Ф4 — п’ята сторінка) вносите весь перелік Ваших існуючих КВЕДів, і відмічаєте в графі — «ВИКЛ.» — мінусом, або робите запис «ВИКЛЮЧИТИ ВСІ ЗА КВЕД-2005». Після цього записуєте потрібні Вам КВЕДи-2010 (обов’язково — чотиризначні), і відмічаєте в графі «ВКЛ.» — плюсом. Добре зважте, які КВЕДи Вам потрібні, тому що від них залежить група платника єдиного податку. Обмежень на кількість КВЕДів немає — можете вносити стільки, скільки можна записати в реєстраційну картку.

Після цього з паспортом подаєте вказані вище папери державному реєстратору (для юридичних осіб — керівник особисто, або особа за довіреністю), який зобов’язаний протягом двох днів провести відповідну реєстраційну дію (може і відразу, якщо наявні, в тому числі і технічні, можливості).

Законом заборонена можливість державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця або про юридичну особу шляхом подання електронних документів.

Згідно роз’яснення, наданого Державною реєстраційною службою — «...Справляння реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до видів діяльності фізичної особи-підприємця не передбачено. ...». Те ж саме стосується юридичних осіб, якщо зміна видів діяльності відбувається виключно у відповідності до існуючих, якщо зміна видів діяльності не стосуються змін до статуту.

І хоча КВЕДи-2005 будуть діяти ще протягом всього 2012 року, краще відразу перевести їх в КВЕД-2010, скориставшись перевідною таблицею (http://kved.ukrstat.gov.ua) (але в заяві на єдиний податок будете проставляти все-ще КВЕДи-2005 — ось така вже звична для нас неузгодженість дій органів влади).

Якщо Ви були зареєстровані як фізична особа — підприємець або юридична особа до 1 липня 2004 року, і до цього часу не подавали державному реєстратору реєстраційну картку на включення відомостей до Єдиного державного реєстру, потрібно провести включення відомостей, подавши (надіславши рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору реєстраційну картку Ф15 (Ф16-для юридичних осіб) до 03.03.2012 року, в якій відразу зазначаєте потрібні КВЕДи-2010. Зверніть увагу, що відомості, внесені в цю реєстраційну картку мають відповідати даним Свідоцтва про державну реєстрацію (та статуту, довідці статистики — для юридичних осіб), ці ж дані — в реєстраційній справі, яка є в реєстратора, і ним буде проведена звірка. Якщо у Вас змінились прізвище, ім’я, по-батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків, або (що найчастіше і буває) місце проживання (для юридичних осіб — найчастіше керівник) — необхідно в картку вписати, що були на час державної реєстрації, тобто видачі Свідоцтва, і відразу проводити зміни до відомостей, що містяться в ЄДР.

Перевірити, чи включені відомості про фізичну особу — підприємця до ЄДР можна на офіційному сайті ДП «Інформаційно-ресурсний центр» (http://www.irc.gov.ua). Державний реєстратор після включення відомостей до ЄДР про таку особу видає виписку з ЄДР безоплатно.

Державний реєстратор