Про роботу відділу культури Лисичанської міської ради у 2017році

Діяльність відділу культури Лисичанської міської ради була направлена на популяризацію кращих зразків професійного і аматорського мистецтва, забезпечення розвитку професійного мистецтва і народної творчості, проведення культурологічних мистецьких акцій до державних, міських свят.

Штат відділу культури укомплектовано в повному обсязі та налічує 5 одиниць: начальник відділу, головний спеціаліст, 2 спеціаліста І категорії, секретар керівника. В червні проведено конкурс на заміщення вакантної посади спеціаліста 1 категорії.

У 2017 році до відділу культури надійшло 2603 одиниці кореспонденції, що на 449 одиниці більше ніж у 2016 році, із них 14% від керівників закладів культури; 12% — документи облдержадміністрації та обласного управління культури; 6% — документи вищих органів влади.

Кількість вихідної кореспонденції склала 1041 одиниць, що на 272 одиниці більше ніж у минулому році.

У 2017 році підготовлено 410 відповідей на контрольні документи, у тому числі: 25 (у 2016 — 16) відповіді на депутатські запити та звернення, 31 (у 2016 — 20) запити силових структур (поліція, прокуратура, СБУ), 31 (у 2016 — 22) звернення громадян, 31 відповідь на листи органів ДСНС.

У звітному періоді підготовлено 5 проектів рішень сесії міської ради; 28 проектів рішень виконавчого комітету Лисичанської міської ради; 29 проектів розпоряджень міського голови.Також, підготовлено та видано 232 накази з основної, кадрової діяльності та про відрядження.

Мережа закладів культури мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля налічує 10 комунальних закладів в яких працює 292особи, з них фахівців —190.

В 2017 році проведено п’ять тендерних процедур за результатами яких укладено три договори: КП «Лисичанськтепломережа» (два договори), ТОВ «ЛЕО». Дві тендерні процедури на закупівлю музичних інструментів для ДШЕВ на загальну суму 255 028 грн. не відбулись з причини подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій.

У 2017 році за рахунок коштів міського бюджету на загальну суму 1553,6 тис. грн. було проведено капітальні ремонти КЗ «ПК ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська» та КЗ «Лисичанський ПК «Діамант», капітальний ремонт опалювальної системи та придбання крісел в залу для глядачів ЛКП «Кінотеатр «Дружба».

На реалізацію міської Програми з підготовки та проведення загальноміських культурно-мистецьких заходів на 2017 рік з міського бюджету було виділено 259,251 тис. грн. з них освоєно 250,728 тис. грн.

Для вирішення питань поліпшення матеріальної бази, комунальні заклади культури протягом 2017 року продовжили роботу по підготовці інвестиційних проектів з метою залучення позабюджетних коштів на розвиток галузі культури міста. Протягом звітного періоду було підготовлено та подано на розгляд 10 проектів від КЗ «Лисичанська ЦБС», КЗ «Лисичанський міський Палац культури», КЗ «Палац культури ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська», КЗ «Лисичанський міський краєзнавчий музей», КЗ «Новодружеська дитяча школа мистецтв», 9 проектів знаходяться ще на розгляді (4 проекти подані в 2016 році), 5 проектів не реалізовано. У стадії реалізації знаходяться проекти, які були подані як у 2016 році так і 2017 році, а саме:

— проект «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» від Української бібліотечної асоціації за підтримки програми Європейського Союзу «Єразмус+», підсумком реалізації якого стало відкриття в центральній бібліотеці першого в Луганській області пункту європейської інформації;

— проект документального кіно про права людини «Кіноклуб Docudaуs UA в бібліотеці», в результаті якого на базі центральної бібліотеки КЗ «Лисичанська ЦБС» створено кіноклуб документального кіно «Docudeys UA» для підвищення рівня поінформованості громадян міста в галузі прав людини. За період діяльності клубу відбувся показ 19 фільмів, які переглянули 144 чоловіка;

— проект «Допомога людям похилого віку», який організовано за підтримки Міжнародної організації «Helpageinternational» в КЗ «Лисичанський міський Палац культури» було відкрито клуб «Кому за 50+» для творчості людей похилого віку. У клубі люди займаються улюбленим хобі, розкривають свої творчі можливості, займаються фітнесом та спортивними танцями, проводять творчі та тематичні вечори;

— проект «Відкриття комунікативного простору дозвілля «Foxhub» отримав перемогу в конкурсі проектів «Підтримка згуртування та розвитку громад, що зазнали наслідків конфлікту на Донбасі», що фінансується міжнародною організацією з міграції від уряду Японії. Результат — КЗ «Лисичанський міський Палац культури» має змогу придбати необхідні матеріали для організації заходів соціального згуртування на суму 65 тис. грн.;

— в межах другого етапу проекту «Заново відкриваємо історичну спадщину Східної України — Музей відкрито на ремонт II», який реалізується Мистецьким напрямком Українського кризового медіа-центру за фінансової підтримки проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBIII) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) Лисичанський міський краєзнавчий музей отримав технічне обладнанняна суму близько 240,0 тисяч гривень. Серед обладнання, що поповнило скарбницю музею: квадрокоптер, фото- та відео- обладнання, проектор, ноутбуки, планшети, принтер, електронний мікроскоп та ряд інших сучасних ґаджетів, все це було надано для організації «Музейної лабораторії», яка займатиметься науково-просвітницькою та дослідницькою діяльністю. Лише за півтора місяці роботи, музейну лабораторію відвідали 850 осіб.

— інтерактивний культурно-освітній проект «Жива бібліотека», який реалізовувався в бібліотеці для дітей № 1. Завдяки спільної громадської ініціативи «Культурно-освітньої фундації «ЛіберіЛібераті», за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з Міжнародного розвитку (USAID), протягом двох місяців у бібліотеці для дітей № 1 відбулися чотири зустрічі із митцями України: художниками, акторами, режисерами, громадськими активістами, письменниками та музикантами. Під час зустрічей, учнівська молодь міста познайомилась з поетами та письменниками — Жаком Жаб’є, Олексієм Чупою, Остапом Микитюком, Євгенією Чуприною, Сергієм Гридіним. Цікавими були розмови із художником Дмитром Раковим, акторами Катаріною Срібницькою та Володимиром Клименко, режисером Данилою Слюсарем, учасниками АТО Миколою Рябушко та Назаром Іваськевичем. Також, бібліотека для дітей № 1 одержала очікуваний подарунок, 150 чудових книг для різних вікових категорій, комп’ютер, відео проектор та принтер, а також приємні відгуки від організаторів та учасників проекту за надану гостинність, високий рівень професіоналізму, прагнення до постійного розвитку та творчого пошуку співробітників бібліотеки.

В рамках проекту «Змінимо країну разом», відбувся перший творчий обмін працівниками галузі культури Луганщини та Львівщини. З метою обміну професійним, культурним досвідом, вивчення нових форм роботи та налагодження партнерських взаємостосунків, директор Лисичанського міського краєзнавчого музею Ніна Бондар працювала у Львівському історичному музеї, натомість завідувач відділу науково-освітньої роботи та промоції Львівського історичного музею Наталія Кузьмінська ділилася своїм досвідом у Лисичанському міському краєзнавчому музеї.

2 лютого 2017 року відновив свою діяльність ЛКП «Кінотеатр «Дружба», який за звітний період здійснив 1430 кіносеанси (з них 32 сеанси стрічок вітчизняної кіноіндустрії), які відвідали 20862 глядача.У вересні в кінотеатрі вперше відбувся показ найкращих робіт Міжнародного фестивалю кіно і урбаністики «86». Протягом року з міського бюджету підприємству надано фінансову підтримку на загальну суму 97,6 тис. грн.

Влітку 2017 року в приміщенні ЛКП «Кінотеатр „Дружба“ відбулася презентація Всеукраїнського молодіжного руху „Будуємо Україну разом“ та відкриття в приміщенні кінотеатру „Дружба“ першого на сході критого центру вуличної культури — скейт-парк „Дружба“. Це безкоштовний критий урбан-простір для спортивної та творчої молоді, яка займається вуличною культурою. В рамках програми презентації проекту відбулися: презентація документального фільму про напрямки StreetCulture та розвиток вуличної культури у місті Харкові; майстер-класи від BMX та скейт-райдерів з Києва, Харкова та Одеси; demo-виступи від BMX-ів та скейтерів; зустріч з художником ЄжиКоноп’є, куратором проекту „Міфологема міста“ Олександром Микхедом та концертна програма за участю гуртів „Тубус“ (м. Сєвєродонецьк) та „Оксамит“ (м. Лисичанськ).

Основним напрямком роботи комунальних закладів культури є культурно-освітня та дозвіллєва діяльність.

В мистецьких школах мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля навчаються 1350 учнів, 161 з них отримують пільгу з оплати за навчання. У 2017 році школи мистецтв мм. Лисичанськ, Новодружеськ та Лисичанська дитяча музична школа № 2 пройшли державну атестаційну експертизу, за підсумками якої школи визнані відповідними державним стандартам початкової мистецької освіти з присвоєнням достатнього рівня освітньої діяльності. Рішенням Лисичанської міської ради виділена додаткова штатна одиниця заступника директора з навчально-виховної роботи в КЗ „Лисичанська дитяча школа мистецтв № 1“. У другому півріччі 2017 року рішенням Лисичанської міської ради ухвалено міську програму „Мистецька освіта Луганщини“ на 2017-2019 роки», в рамках якої в листопаді з міського бюджету виділені кошти в сумі 127,5 тис. грн. у співфінансуванні з обласним бюджетом на придбання музичних інструментів для шкіл мистецтв мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля, які не були використані з причини відміни тендерних торгів.

В трьох Палацах культури міста створено 62 клубних формування, з них для дітей 37, в який займаються 1438 учасників, з них діти — 906, в закладах культури працюють 7 творчих колективів зі званням «народний самодіяльний колектив» та 5 дитячих колективів зі званням «зразковий самодіяльний колектив». У 2017 році відбулись звітні концерти народного жіночого вокального ансамблю «Мрія» (керівник Валерій Сидоренко), народного вокального ансамблю народної пісні «Вишиванка» (керівник Ірина Фелік), народної театр-студія «Лімпопо» (керівник Надія Бражникова) та зразкової дитячої театральної студії «Арлекін» (керівник Ірина Кабанова) Лисичанського міського ПК на підтвердження звання «народний самодіяльний» та «зразковий самодіяльний» колективи.

Бібліотеками Лисичанської ЦБС у 2017 році скористувалися 28607 лисичан, які протягом року 232542 раз відвідали їх. До послуг читачів книжковий фонд кількістю 374 тис. одиниці, 4 Інтернет-центри з безкоштовним wi-fi.

Лисичанський міський краєзнавчий музей протягом звітного періоду відвідало 15162 чоловік, проведено 445 екскурсій, 128 культурно-просвітницьких заходів, оформлено 58 виставок у виставкових залах музею, що різняться за мистецькими жанрами та масштабністю: персональні виставки творчих робіт Бориса Романова, Анатолія Біленецького та Валентини Галімової «Живопис. Графіка. Декоративне мистецтво»; персональна виставка живопису художниці Олени Лупікової «Чарівні квіти»; в рамках проекту «Музей відкрито на ремонт» виставка «Мономіста на Донеччині. Праця, виснаження та успіх. Корпоративні міста Донбасу», підсумком проекту стало відкриття виставки сучасного мистецтва «Музей міста Світлоград»; тематична виставка «Червоний Хрест допомагає людям», у співпраці з Луганською обласною організації Червоного Хреста України; персональна виставка живопису художника-аматора з Новоайдару Володимира Кравченко «Охота пуще неволи»; перша персональна виставка живопису молодих професійних художниць з міста Рубіжне Ковальової Марини та Ткачук Катерини «Дотик до кольору»; ювілейна виставка матеріалів з архіву Лисичанської міської організації ветеранів України, присвяченої 30-річчю утворення організації; виставка живопису художниць Тетяни Моргуль (м. Сєвєродонецьк) та Анжеліки Горбачик (м. Лисичанськ) «На хвилі»; виставка, присвячена пам’яті майстра декоративно-ужиткового мистецтва Луганщини Віри Іванівни Волошинської; мобільна тематична виставка японської фотографії; персональна виставка живопису художниць, педагогів Ольги Тєлушкіної (м. Лисичанськ) та Інни Іванової (м. Сєвєродонецьк) «У рідному краю і небо без краю».

Протягом 2017 року творчі особистості та творчі колективи міста прийняли участь в 77 конкурсах, фестивалях-конкурсах всіх рівнів: 21 Міжнародному, 18 Всеукраїнських, 28 обласних, 5 регіональних, 5 міських фестивалях-конкурсах і зайняли 813 призових місця (у 2016 році — 694).

В 2017 році учні Лисичанської музичної школи № 2 та Лисичанської школи мистецтв № 1 взяли участь в Міжнародних творчих конкурсах в м. Прага (Чехія). Софія Ажипа (Лисичанська ДМШ № 2, викладач вокалу Шинкаренко М.А.) прийняла участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі Золото Європи «Весенняя симфония 2017». У конкурсі взяли участь представники з країн світу: Білорусії, Молдови, Грузії, Польщі, Чехії, Германії, Словаччини та України. Софія виступила у двох номінаціях: академічний та естрадний вокал та за результатами конкурсу здобула 2 призових місця і була нагороджена пам’ятними медалями. Бабакіна Злата, Ажипа Софія та Клешнева Софія (Лисичанська ДМШ № 2, викладач Марина Шинкаренко) та Руда Поліна (Лисичанська ДШМ № 1, викладач Анжеліка Горбачик) взяли участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі талантів «GOLD EUROPE» та вибороли 7 призових місць.

Вперше, завдяки сприянню громадських організацій України, учні мистецьких шкіл мали змогу відвідати міста Західної України.

Переможці конкурсу «Україна очима дітей АТО», серед яких 4 учня художнього відділу Лисичанської ДШМ № 1 та 2 учня Привільської ДШМ, за підтримки Всеукраїнської громадської молодіжної організації «Молодіжний Рух «Здорова Україна», у березні здійснили подорож, яка сприяла оздоровленню та реабілітації дітей із зони АТО новими методами арт-терапії. У Тернопільському академічному обласному драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка та у Львівській ЦБС юні митці представили понад 50 власних робіт. В картинах діти продемонстрували, якою бачать свою Батьківщину із зони АТО.

У червні 6 учнів художнього відділу Лисичанської ДШМ № 1 у супроводі викладачів здійснили чергову подорож до міста Чернівці. Перебування в Чернівцях розпочалося з відкриття виставки малюнків «Україна очима дітей із зони АТО», яку діти привезли з собою. Відкриття відбулося в галереї Ратуші, куди були запрошені представники міської адміністрації, ЗМІ, учні місцевої художньої школи та інші почесні гості. А напередодні Нового року, 17 учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної, Сватова та Щастя, серед яких три учениці художнього відділу Лисичанської дитячої школи мистецтв № 1: Станіслава Сисоєва, Валерія Шнайдер та Аліна Макодай (викладач Наталія Мельникова), здійснили поїздку до міста Львова.

В рамках Всеукраїнської інтеграційної співдружності, завдяки творчій співпраці Новодружеської ДШМ з громадською організацією «ПЯТЕРНЯ» 5 талановитих учнів відділення образотворчого мистецтва школи відпочили в літньому дитячому творчому таборі «Кольорові Гори» на Прикарпатті. В рамках програми відбулися пленери, арт-терапія, уроки школи лідерства та командної гри, цікаві екскурсії, творчі квести, розваги та рухливі забави.

Традиційно, в місті були проведені конкурси та фестивалі: розважальна шоу програма серед фахівців комунальних закладів культури «Одна на мільйон», фестиваль танцю «Viva dance 2017», конкурс молодих поетів та прозаїків «Проба пера», регіональний турнір по спортивним бальним танцям «SummerStars 2017», щорічний конкурс краси та таланту «Міс Осінь — 2017», регіональний вокальний конкурс «Квітка душа», присвячений пам’яті Ірини Томко, міський конкурс виконавської майстерності учнів шкіл естетичного виховання міст Лисичанська, Новодружеська та Привілля «Музична палітра».

В квітні, в рамках обласного фестиваль-конкурсу художньої самодіяльності «Луганщина — світанок України», у Лисичанську відбувся творчий звіт міста. Обласному журі було запропоновано переглянути виставку майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, відео презентацію комунальних закладів культури Лисичанська, концертну програму за участю «народних», «зразкових» та провідних колективів і солістів палаців культури та мистецьких шкіл міста. Також, в рамках фестиваль-конкурсу був створений відео проект елементу нематеріальної культурної спадщини "Повір’я Лисичанська. Легенда про Шубіна«.Оцінювало творчі колективи обласне журі під головуванням директора Луганського обласного центру народної творчості (ЛОЦНТ) Ірини Дячук.

На базі Лисичанського міського Палацу культури відбувся І відкритий обласний рок-фестиваль «Зі сходу до заходу». В рамках фестивалю було організовано мотопробіг та виставку декоративно-ужиткового мистецтва. У конкурсній програмі рок-фестивалю прийняли участь 13 вокально-інструментальних ансамблів та солістів з різних куточків Луганської області, а саме: м. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Сватове, Білокуракіне та с. Нижня Дуванка. За результатами фестивалю перше місце виборов ВІА «Крик» (ЧАО «ЛІННІК»), друге — ВІА «Оксамит» (Лисичанський міський ПК).

Відділом культури у 2017 року проведена робота по організації зустрічей лисичан з творчими особистостями та провідними колективами України, а саме:

— творчі зустрічі видатних поетів та митців з різних куточків України з молоддю та мешканцями міста в ПК ім. В.М.Сосюри, міському ПК, Лисичанському професійному гірничо-промисловому ліцеї та центральній міській бібліотеці, в рамках Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій...»;

— творча зустріч з бійцем добровольчого батальйону «Золоті ворота» Петром Билиною і презентація його книги «Війна кличе. Стань переможцем» відбулася у центральній бібліотеці м. Лисичанськ, за підтримки ГО «Відродження сходу»;

— гастроль академічного фольклорно-етнографічного колективу «Калина», в рамках проведення культурно-мистецької акції для дітей східних регіонів України «Святий Миколай — дітям сходу» у Палаці культури ім. В.М. Сосюри;

виступ Тернопільського військового оркестру 44-ї окремої артилерійської бригади, під керівництвом військового диригента капітана Тараса Когута у ПК ім. В.М.Сосюри;

концерт народного аматорського чоловічого вокального ансамблю «Заграва» та народного аматорського колективу «Передзвін» (м. Вараш) в Лисичанському міському ПК;

— концерт під егідою «Схід-Захід-Україна Єдина» вокальногоансамблю народної пісні «Зерно любові», заслуженого артисту України Віктора Кавуна, лауреата конкурсу військово-патріотичної пісні «Пісня народжена в АТО» автора і виконавця пісень та віршів Олександра Ламбурський та Сергія Бойко, автора і виконавця пісень Олександра Крамара.

З метою зміцнення відносин мешканців різних регіонів нашої країнив рамках Проекту Поїзд Єднання України «Труханівська Січ» Лисичанськ двічізустрічав молодіжний «Художній Кінопоїзд». Під час першого візиту викладачі Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К.Карпенка-Карого і представники профтехосвіти проводили зустрічі, майстер-класи, покази вистав і кінофільмів, розповідали про свої професії. Також в роботі поїзда брав участь вокальний ансамбль «Форсаж» і військовий оркестр Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба. Під час другого візиту команда волонтерів, громадських діячів, військових, педагогів та учнів з різних міст України відвідала військові частини.

Творчі колективи міста брали активну участь у загальнообласних заходах та фестивалях:

— святковому концерті «Культурна мозаїка» до Всесвітнього дня культурного розмаїття в ім’я діалогу та розвитку у приміщенні Новоайдарівського Будинку культури — народний жіночий вокальний ансамбль «Мрія» (Лисичанський міський ПК, кер. Валерій Сидоренко) та зразкова студія східного танцю «Атлантіс» (ПК ім. В.М. Сосюри, кер. Ірина Гончарова);

— обласних святкових заходах, присвячених79-річчю від дня утворення Луганської області: виставка майстрів декоративно-ужиткового й образотворчого мистецтва — лисичанські майстрині Лариса Лисицька, Маїса Гнєушева, Надія Шконда, Оксана Васильєва, Валентина Ковальова, Тетяна Немченко, Світлана Тєлушка, Любов Шестопалова, Тетяна Титова, Олена Ярошенко, Олена Чекрига, Олена Кислякова; дитячий розважальний майданчик для дітей святкового заходу — керівники та юні артисти зразкової театральної студії «Арлекін» та народного театр-студії «Лімпопо»; концертна програма кращих гуртів та солістів районів і міст Луганщини — народний вокальний чоловічий ансамбль «Обрій» (Лисичанський міський ПК, керівник Борис Малишев) та зразковий хореографічний колектив «Барвінок» (Лисичанська ДШМ № 1, керівник Валентина Самбурова);

— обласному фестивалі української народної іграшки та гри — майстри декоративно-ужиткового мистецтва м. Лисичанська: Лариса Лисицька, Олена Кислявська, Тетяна Немченко, Катерина Янель, Надія Шконда та Раїса Немцова представили на фестивалі свої чудові роботи. Театральний дует «Молодиці» ПК ім. М. В. Сосюри, вбраний в лялькові кукли власного виробництва в національних костюмах, став чарівною окрасою лисичанської делегації фестивалю;

— обласному фестивалі національно-етнічних культур «Сузір’я злагоди» — солісти Лисичанського міського Палацу культури: Інна Павлезова, Павло Доросинець та народний чоловічий вокальний ансамбль «Обрій»;

— обласному святковому концерті, присвяченому Всеукраїнському дню працівників культури та майстрів народного мистецтва — зразковий хореографічний колектив «Барвінок» (Лисичанська ДШМ № 1, керівник Валентина Самбурова);

— культурно-мистецькій акції «Сяйво таланту» напередодні Дня Святого Миколая (Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С. Прокоф’єва) — учень Лисичанської дитячої музичної школи № 2 Іван Мустафа (викладач Марина Шинкаренко) та хореографічний колектив Привільської дитячої школи мистецтв «Зоряночка» (керівник Ганна Зилікова) зі спільним номером «Наша родина».

В 2017 році було проведено низку заходів для мешканців міст та селищ Луганської області:

— виставка народної творчості, яку підготували лисичанські майстрині клубу «Райдуга талантів» (Лисичанська центральні бібліотека), а саме: Олена Чекрига, Тетяна Титова, Надія Шконда, Тетяна Немченко, Марія Казьміна, Олена Ярошенко та інші під час святкування Дня сім’ї в м. Рубіжне;

— участь колективів художньої самодіяльності КЗ «Лисичанський міський Палац культури» у святкуванні Всесвітнього Дня Гуманітарної допомоги у м. Сєверодонецьку;

— святкові концертні програми до Дня шахтаря в м. Гірське (Лисичанський міський ПК);

— святкові концертні програми до Дня села с. Вовчоярівка (Палац культури ім. В.М. Сосюри), селище міського типу Мирна долинаЛисичанський Палац культури «Діамант»

— новорічні святкові заходи для дітей селища Вовчоярівка(Палац культури ім. В.М. Сосюри), м. Гірське (Лисичанський міський ПК).

Начальник відділу культури Людмила Ткаченко