Підвищення обізнаності щодо реформ та процесів врядування на основі громадської участі

Під такою назвою, 21 та 22 липня, у Лисичанській міській раді пройшов тренінг за ініціативи Луганського регіонального відділення Асоціації міст України у рамках Проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні» (DGE) USAID.

У тренінгових заняттях взяли участь керівництво міста на чолі з міським головою Сергієм Шиліним, депутати та керівники структурних підрозділів міської ради, голови Новодружеської та Привільської міських рад Андрій Гайдуков та Максим Гура, представники Білогорівської, Вовчоярівської та Малорязанцівської селищних (сільських) рад, громадськість.

Вітаючи присутніх міський голова Сергій Шилін зазначив, що Лисичанська міська рада стала переможцем грантового Проєкту «Активізація процесів врядування за участі громадськості у дев’яти цільових локаціях Луганської області», який реалізується Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України за фінансової підтримки американського народу – Проєкт «Демократичне врядування у Східній Україні» (DGE) USAID.

«Щиро вітаємо наших давніх партнерів - Луганське регіональне відділення Асоціації міст України, які втілюють у життя цей Проєкт у нашому місті», - наголосив Сергій Іванович та подякував за довгу й плідну співпрацю та заданий курс щодо популяризації й удосконалення роботи органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Галина Баташова, консультант з правових питань Асоціації міст України, в рамках модулю «Децентралізація та управління в місцевих органах влади» розповіла присутнім про законодавчу базу в розрізі децентралізації, новий територіальний устрій після місцевих виборів 2020 року, представила перспективний план формування об’єднаних територіальних громад Луганської області та дала роз’яснення щодо розподілу повноважень згідно з принципом субсидіарності. Під час практичної роботи в групах присутні практикувались у визначенні державних, делегованих та власних повноважень органів місцевого самоврядування.

Про ефективні партнерські стосунки та комунікації в контексті децентралізації в громадах, гендерну рівність, гендерну політику, інклюзію та інструменти взаємодії громади, включаючи засоби масової інформації розповіла тренер, виконавчий директор Луганського РВ АМУ Наталія Бойко.

«В умовах децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад змінюються підходи до побудови ефективних комунікацій та партнерства, а саме: необхідно урізноманітнити форми громадської участі, які допоможуть співпрацювати з віддаленими сільськими населеними пунктами, органами самоорганізації населення: електронні петиції, громадські обговорення, загальні збори за місцем проживання тощо. У зв’язку із цим на перший план виходять електронні форми роботи, що спрощують інструменти громадської участі: громадський бюджет, е-петиції, сучасний сайт, соціальні мережі, мобільні додатки», - зазначила Наталія Іванівна та продемонструвала відео-ролік «Що таке гендерно орієнтоване бюджетування на практиці».

Другий день тренінгу був присвячений ефективним партнерським стосункам та комунікації в контексті децентралізації в громадах та розвитку громади в умовах децентралізації за допомогою стратегічного планування та проєктного менеджменту.

Наталія Бойко розширила коло знань присутніх про необхідність включення та залучення громадськості до процесу прийняття рішень, форми громадської участі та залучення жінок – агентів змін у громаді до активної участі в її житті. А під час роботи в групах учасники тренінгу практично опрацювали наступні питання: «Почути кожного під час круглого столу», «Громадські слухання» та «Як винести ініціативу, щоб тебе почули».

Про місцевий економічний розвиток в рамках децентралізації, стратегічне планування як інструмент управління на принципах гендерної рівності та інклюзії, а також про роль громадськості в процесах розробки та реалізації Стратегії та Плану її реалізації розповіла присутнім тренерка Людмила Євсєєва.

Підсумком розгляду вищезазначених питань стали практичні роботи з набуття навичок із формування стратегічного бачення громади, стратегічних та операційних цілей, визначення їх слабких та сильних сторін, а також формування ідеї проєкту, його проблеми та спільної реалізації.

Слід зазначити, що захід пройшов з дотриманням всіх карантинних норм: була здійснена санітарна обробка рук антисептичними засобами, температурний скринінг, всі присутні дотримувались безпечної відстані та були у захисних масках.