Соціальний захист бездомних громадян і осіб, звільнених з місць позбавлення волі

У Лисичанській міській раді було затверджено Програму соціального захисту бездомних громадян і осіб, звільнених з місць позбавлення волі на 2009 -2012 роки, - повідомляє начальник УПСЗН Олена Бєлан. Метою Програми є формування ефективної системи для вирішення основних соціальних проблем бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, зниження рівня злочинів і зменшення соціальної напруги серед населення. Для досягнення основної мети передбачено здійснення заходів правового, соціального та медичного напрямків. Основними ж завданнями цієї Програми є організація роботи з виявлення і системного обліку громадян цієї категорії, надання їм правової допомоги, підвищення рівня їх правової грамотності, створення соціального закладу, а також здійснення їх реабілітації; крім того, поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів для якісного проведення диспансерних оглядів та активування роботи служб і відділів міської ради щодо прискорення отримання бездомними та звільненими паспортів та документів, які потрібні для працевлаштування.
У межах програми, - зазначає Олена Андріївна, - передбачено здійснення таких заходів як з’ясування проблем бездомності, надання юридичних консультацій, створення соціального закладу та банку даних бездомних громадян, а також сприяння у реєстрації громадян та відновлення паспортного документа, запобігання випадкам незаконного відчуження житла та захисту майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, одиноких непрацездатних громадян. Крім того, висвітлення в засобах масової інформації стану виконання соціальних програм, акцій з даного питання, виховання толерантного ставлення до них; проведення нарад, «круглих столів» з метою вирішення питань соціального захисту; поліпшення спеціалізованої медичної допомоги в умовах стаціонарів та здійснення лікувально-профілактичних заходів з питань профілактики ВІЛ-інфекції, а також проходження рентгенівського обстеження; організація заходів щодо працевлаштування; проведення декад милосердя та благодійних акцій.
Виконання цієї Програми сприятиме проведенню заходів, спрямованих на зменшення кількості бездомних та безпритульних громадян, реалізації їх конституційних прав, своєчасне та повноцінне їх лікування, у тому числі зниження захворюваності серед населення на особливо небезпечні хвороби, соціальний і матеріальний захист тощо. Поліпшення стану допомоги для вищевказаної категорії громадян, надасть змогу на місцевому рівні підвищити рівень забезпеченості та захищеності населення, - підкреслює Олена Бєлан.