Лисичанський краєзнавчий музей долучився до проекту «Змінимо країну разом»

З 18 по 28 жовтня в рамках проекту «Змінимо країну разом», відбувся перший творчий обмін працівниками галузі культури Луганщини та Львівщини. Директор Лисичанського міського краєзнавчого музею Ніна Бондар працювала у Львівському історичному музеї, натомість завідувач відділу науково-освітньої роботи та промоції Львівського історичного музею Наталія Кузьмінська ділилася своїм досвідом у Лисичанському міському краєзнавчому музеї.

Прибувши до нового тимчасового робочого місця Ніна Бондар розпочала свою роботу з ознайомлення з музейною установою, вивчення структури закладу, його відділів, основних стратегічних цілей та завдань, поставлених перед музеєм на 2017 рік дирекцією закладу в особі Романа Чмелика. Ця праця була розподілена на весь час перебування директора Лисичанського музею, так як Львівський історичний музей є одним з найстаріших (1893р.) і найбагатших (понад 330 тис. музейних предметів) в Україні.

Програма перебування Ніни Бондар була насичена культурними заходами: відвідання фестивалю, присвяченого Дням індійської культури у Львові, концерту Львівської філармонії, присвяченого 500-річчю Реформації, балетної вистави у Львівському Національному Академічному театрі опери та балету «Баядерка» та ін.

Також, Ніна Анатоліївна стала учасником наукової конференції «Українська революція 1917-1921 років: історичний досвід та державницька традиція». Серед учасників конференції були науковці з України та США, які представили свої дослідження, пов’язані з визвольною боротьбою українців за незалежну державу 100-річної давнини.

Не менш теплий прийом надали гості зі Львівщини — Наталії Кузьмінськії — працівники Лисичанського краєзнавчого музею. Наталії Кузьмінська ознайомилася з особливостями науково-освітньої роботи музею, веденням звітної документації, цікавилась фондовою діяльністю, надавала творчим працівникам музею методичні рекомендації з розвитку експозиційної діяльності та з підготовки просвітницьких заходів патріотичного спрямування, а також поділилася досвідом проведення масових заходів та фондових виставок в Львівському історичному музеї.

Під час перебування в місті Лисичанськ Наталія Кузьмінська відвідала видатні місця міста, а саме: музей історії розвитку Лисичанського кам’яновугільного басейну, міський Палац культури та музей історії содового заводу, Палац культури ім. В.М. Сосюри, музей історії скляного заводу, музей В.М. Сосюри та ін. Відвідавши Центральну міську бібліотеку, під час засідання клубу майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Райдуга талантів», гостя мала змогу особисто познайомитися з лисичанськими майстринями. Вона була вражена професійним рівнем творчих робіт та різноманіттям технік виконання. Разом з працівниками музею Наталія Кузьмінська здійснила поїздку до меморіального комплексу Привільнянський плацдарм. Гостя була вражена величчю та красою монумента, а також краєвидом, який відкривається з оглядового майданчика.

Також, львів’янка під час проходження фестивалю «З країни в Україну», прийняла активну участь у декількох майстер-класах.

В підведенні підсумків можна відзначити, що подібний обмін професійним досвідом — це прекрасна можливість спілкуватися та працювати у нових мистецьких середовищах.

Відділ культури Лисичанської міської ради