В Лисичанську з 02 листопада введено протиепідемічно-обмежувальні заходи

2 листопада в Лисичанській міській раді відбулося засідання надзвичайної протиепідемічної комісії під головуванням заступника міського голови Максима Головньова. Члени комісії та присутні на засіданні представники підприємств, установ та організацій, аптечної мережі міста, спеціалісти відповідних відділів та управлінь міської ради, ЗМІ обговорювали основне питання «Про заходи щодо запобігання занесення та виникнення в м. Лисичанську високо патогенного грипу А (H1N1)».
Аналізуючи епідемічну ситуацію в країні та місті, головний державний санітарний лікар м. Лисичанська Анатолій Мельников зазначив, що в Україні склалася надзвичайна ситуація, пов’язана з виникненням пандемії грипу. Підтверджені смертельні випадки від пневмонії в західних регіонах країни після ускладнень захворювання високо патогенним грипом А (H1N1). Що стосується нашого міста, то перевищення порогових рівнів захворюваності в Лисичанську за 44-й тиждень не зареєстровано. Рівень захворюваності склав 52,7 на 10 тис. населення. Разом з тим, перевищені епідемічні пороги серед дітей віком 3-6 років та підлітків.
Як відзначив начальник управління охорони здоров’я міської ради Григорій Старченко, лікувальні заклади міста, в основному, готові до значного підвищення захворюваності населення на ГРВІ та грип, у т.ч. високо патогенний грип. В Лисичанську ще в травні 2009 року рішенням міської надзвичайної протиепідемічної комісії створено штаб для оперативного реагування на випадок реєстрації високо патогенного грипу А (H1N1), затверджено Комплексний план заходів щодо боротьби з грипом. В той же час, необхідне додаткове фінансування на придбання медичних препаратів, дезінфікуючих засобів, м’якого інвентарю, а також додатковий автотранспорт для організації виїзних прийомів на дому, у разі виявлення тяжко хворих на ГРВІ та грип.
Розглянувши епідемічну ситуацію щодо захворюваності на грип, члени комісії дійшли висновку, що існує реальна загроза занесення нового високо патогенного штаму вірусу А (H1N1) на територію міста. З метою своєчасної організації та проведення протиепідемічних заходів щодо боротьби з грипом та запобігання виникнення його пандемії, зниження рівнів інтенсивності розповсюдження грипу та ГРВІ в м. Лисичанську надзвичайна протиепідемічна комісія постановила: з 02.11.2009 року - ввести в місті Лисичанську протиепідемічно-обмежувальні заходи; керівникам підприємств, установ та організацій усіх форм власності - заборонити проведення всіх масових заходів на території міста, ввести масочний режим та режим поточної дезінфекції; протягом листопада організувати проведення специфічної та неспецифічної профілактики проти грипу.
Крім того, члени комісії вирішили виділити з резервного фонду міського бюджету 100 тис.грн. на закупівлю лікувальних і дезінфікуючих засобів для лікувально-профілактичних закладів міста та засобів індивідуального захисту. Управлінню охорони здоров’я міської ради передбачити розгортання додаткової кількості ліжок для госпіталізації хворих на грип та залучення додаткової кількості медичних працівників для надання допомоги на дому; з метою моніторингу циркуляції вірусів грипу забезпечити доставку проб біоматеріалу від осіб з тяжким перебігом захворювань на грип та ГРВІ до вірусологічної лабораторії та лабораторії Луганської обласної санепідстанції. Керівництву аптеки № 43 ЛОКВП «Фармація» передбачити резерв необхідних лікарських засобів для профілактики та лікування грипу. Також відділу з питань цивільного захисту міської ради до 05 листопада розробити графік виділення підприємствами міста додаткового автотранспорту для лікувально-профілактичних закладів.
З метою організації широкої роз’яснювальної роботи серед населення щодо профілактики інфекційних захворювань управлінню охорони здоров’я, відділам освіти та інформаційного забезпечення міської ради, санепідемстанції, міським засобам масової інформації протягом листопада-грудня поточного року активізувати просвітницьку роботу щодо профілактики грипу.
Після засідання комісії в студії телерадіокомпанії «Акцент» відбулося інтерв’ю голови міської надзвичайної протиепідемічної комісії, заступника міського голови Максима Головньова, начальника управління охорони здоров’я міської ради Григорія Старченка та завідуючої епідеміологічним відділом міської санепідемстанції Марини Голодняк з питань епідемічної ситуації в м. Лисичанську та заходів щодо профілактики грипу в місті.