На засіданні міської надзвичайної протиепідемічної комісії

Сьогодні, 20 листопада, відбулося чергове засідання міської надзвичайної протиепідемічної комісії (НПК), під головуванням заступника міського голови Максима Головньова. На засіданні члени комісії розглянули питання «Про заходи щодо стабілізації епідемічної ситуації з захворювання на грип та ГРВІ». У своїй інформації з даного питання завідувач епідеміологічного відділу СЕС м. Лисичанська Марина Голодняк відзначила, що з 12 листопада 2009 року рішенням Державної НПК при КМУ «Про епідемічну ситуацію в Україні», в області впроваджено посиленні обмежувальні протиепідемічні заходи. На 47-му тижні в місті Лисичанську спостерігається перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та ГРВІ всього на 3 %, показник захворюваності склав 57,3 на 10 тис. населення. Захворюваність за 47-й тиждень знижена в 1,4 рази в порівнянні з 46-м тижнем. Крім того, відбулось зниження захворюваності по всім віковим групам. Питома вага захворівших дітей склала 26,4%. Показник захворюваності дітей склав 124,9 на 10 тис. населення при епідемічному порозі 216,8 на 10 тис. населення, показник захворюваності знижений за тиждень в 1,37 рази. З початку епідемії, з 2 листопада 2009 року, в місті захворіло 2458 жителів, померлих немає. В місті щеплено 2613 осіб, у т.ч. 42 медпрацівника.
Рішенням НПК при Луганській облдержадміністрації від 19.11.2009р. № 7 поновлено з 23.11.2009р. учбово-виховний процес у дошкільних, шкільних, вищих навчальних закладах усіх рівнів акредитації незалежно від форм власності.
Для зменшення наслідків епідемії високопатогенного грипу А, своєчасної організації та проведення протиепідемічних заходів щодо боротьби з грипом, в ході обговорення члени міської НПК постановили: начальнику відділу освіти Лисичанської міської ради Ганьшину І.І., керівникам дошкільних, шкільних, вищих навчальних закладів всіх рівнів акредитації міста - організувати активне виявлення та відсторонення від навчально-виховного процесу хворих на грип та ГРВІ (постійно). Забезпечити: - проведення комплексу протиепідемічних заходів та призупинення «кабінетної» системи роботи (на період епідемії); - учнів, викладачів та обслуговуючий персонал респіраторними масками в достатній кількості (на період епідемії); - функціонування ізоляторів у гуртожитках навчальних закладів міста (постійно).
Крім того, начальнику управління охорони здоров’я міської ради Старченко Г.М. забезпечити: медичне обслуговування дитячого населення, яке відвідує організовані колективи, згідно вимог Наказу МОЗ України від 09.02.1998р. № 30 «Про заходи профілактики та боротьби з грипом та ГРІ в Україні» (на період епідемії); - готовність ЛПЗ до роботи в умовах масової госпіталізації хворих, розгортання і перепрофілювання ліжок для прийому хворих на грип, передбачити розгортання стаціонарів на дому (на період епідемії).
Під час засідання члени комісії також затвердили рекомендації щодо дезінфекційних заходів на період епідемії грипу та ГРВІ і доручили головному державному санітарному лікарю міста Лисичанська Мельнікову А.В. забезпечити проведення аналізу рівня захворюваності на грип та ГРВІ у місті, а також інформування виконкому міської ради для введення в дію передбачених на цей період протиепідемічних заходів

 

 

 Затверджено Постановою міськНПК
від 20.11.2009р. № 5

 

Дезинфекционные мероприятия на период эпидемии гриппа, ОРВИ

 

1.Мероприятия на предприятиях торговли:

1.1. Масочный режим (смена масок каждые 3-4 часа).

1.2. Текущая дезинфекция проводится дезинфектантом, предусмотренным и зарегистрированным в журнале предприятия, согласно Постановлению  № 28 госсанврача Луганской области:

1.2.1. Двукратное протирание ручек дверей, прилавков (через каждые 2-3 часа).
1.2.2. Мытье рук персонала с мылом (через каждые 2-3 часа).
1.2.3. Ежедневная влажная уборка помещения с применением дезинфектанта (в конце рабочего дня).
1.2.4. Проветривание помещений не менее двух раз за смену и влажная уборка туалетных комнат не мене двух раз в смену с применением дезсредств.

2.   На рынках:

2.1. Масочный режим (смена масок через каждые 3-4 часа).
2.2. Двукратное протирание прилавка (через каждые 2-3 часа).
2.3. Мытье рук персонала с мылом (через каждые 2-3 часа).
2.4. В туалетах, расположенных на территории рынков проводить влажную уборку с дезсредствами не реже, чем 4 раза  за рабочий день.

3. Парикмахерские, салоны красоты:

3.1. Масочный режим (смена масок через каждые 3-4 часа).
3.2. Текущая дезинфекция проводится дезинфектантом, предусмотренным и зарегистрированным в журнале предприятия, согласно Постановлению № 28 госсанврача Луганской области:
3.2.1 Двукратное протирание дверных ручек, подголовников, подлокотников, столика с инструментарием (через каждые 2-3 часа).
3.2.2. Мытье рук персонала с мылом после работы с каждым клиентом.
3.2.3. Проветривание помещений не менее двух раз за смену.

4. Пассажирский транспорт:

4.1. Масочный режим (смена масок каждые 3-4 часа).
4.2. Двукратное протирание подлокотников, поручней, после рейса во время отстоя транспорта с применением дезинфицирующих  средств.
4.3. Проветривание салона во время отстоя транспорта.
4.4. Соответствие количества пассажиров в салоне техническим характеристикам  данного вида транспортного средства.
4.5. Проведение влажной уборки салона пассажирского транспорта после рабочей смены с применением дезинфицирующих средств.

5.  Детские дошкольные, общеобразовательные и высшие учебные  учреждения:

5.1. Обеспечить учащихся, преподавателей и обслуживающий персонал респираторными масками в достаточном количестве.
5.2. В детских дошкольных учреждениях проводить текущую дезинфекцию 2 раза в день, с последующим проветриванием помещения в период отсутствия детей.
5.3. В общеобразовательных и высших учебных заведениях проводить обработку один раз в день при отсутствии детей с последующим проветриванием.
5.4. Проводить обработку пола, перил, дверных ручек, туалетов, пищеблока, столов для принятия пищи не менее одного раза в день с применением дезинфицирующих средств.

Рекомендованы следующие дезинфицирующие средства:

   Хлорантоин, Дезактин, Хлорактив, Лизоформин, и другие разрешенные в реестре дезсредств, утвержденные МЗУ.

   Приготовление рабочих растворов проводится согласно методических рекомендаций по данному препарату.