Про стан архівної справи в установах, організаціях, на підприємствах міста Лисичанська

Про стан архівної справи в установах, організаціях, на підприємствах та виконання архівним відділом міської ради делегованих повноважень органів виконавчої влади сьогодні, 18 жовтня, під час чергового засідання виконавчого комітету доповіла начальник архівного відділу Олена Гайдук.

Олена Миколаївна зазначила, що архівний відділ виконує делеговані державою повноваження, а саме — зберігає документи Національного архівного фонду (НАФ), що мають місцеве значення, і здійснює управління архівною справою та діловодством на території м. Лисичанськ. Експертно-перевірною комісією Державного архіву Луганської області визначено 18 підприємств, організацій та установ міста, в діяльності яких утворюються документи НАФ, тобто документів постійного зберігання.

Так, станом на 01 жовтня 2016р. в архівному відділі зберігаються документи Національного архівного фонду 32 організацій, підприємств та установ у кількості 8870 одиниць зберігання; документи тимчасового зберігання з Чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у кількості 123 одиниці.

Також постійно ведеться робота по прийому на державне зберігання документів, віднесених до НАФ. За поточний рік архівним відділом міської ради прийнято на державне зберігання 843 справи від 7 організацій, з них 526 справ, які зберігалися в організаціях понад встановлені строки, — підкреслила Олена Гайдук.

Основними проблеми ведення архівної справи та діловодства на території міста Лисичанська визначені наступні чинники: відсутність кваліфікованих кадрів у сфері діловодства; відсутність доплати за ведення архіву; відсутність придатних приміщень під архівосховища та неналежне оформлення документів постійного зберігання, — підсумувала Олена Миколаївна.

Члени виконавчого комітету прийняли до відома інформацію про стан архівної справи та прийняли рішення рекомендувати керівникам установ, організацій та підприємств, в діяльності яких утворюються документи НАФ упорядкувати документи по 2014 рік, відібрати та знищити документи, термін зберігання яких закінчився, а також передати до архівного відділу документи, які зберігались понад встановлені строки.

З прийнятим рішенням можна ознайомитись на офіційному сайті Лисичанської міської ради у розділі «Органы власти» у строки, передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації».