28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

Сьогодні, 28 жовтня, країна святкує 75-у річницю з Дня визволення України від фашистських загарбників. Дата визначена Указом Президента № 836 від 20.10.2009 року та обрана не випадково, адже саме цього дня 1944 року було визволено найзахідніший регіон України — Закарпаття.

Звільнення України від фашистів охоплює період з вересня 1943 року по жовтень 1944 року. На території нашої країни проходили битви, багато з яких є визначними у ході Другої світової війни.

Всього було проведено 15 наступальних операцій (11 стратегічних і 4 фронтові). У вигнанні фашистських загарбників брали участь всі: військові загони, партизани і підпільні організації. Всі наближали заповітну перемогу.

Наприкінці кінці літа — восени 1943 року зайняли Лівобережжя і Донбас. 23 серпня німці в другій, та вже в останній раз втратили Харків. У вересні — жовтні після запеклих боїв потужна оборонна лінія німців вздовж Дніпра була прорвана і 6 листопада війська увійшли до Києва. Після короткої паузи, в січні 1944 року, численними військовими загонами було розпочато нову, другу кампанію зі звільнення України від фашистів. Велика перемога під Корсунь-Шевченківським дала можливість звільнити до березня 1944 року Правобережжя і Крим. В руках німців залишалася тільки Західна Україна.

Третій етап визволення України від фашистських загарбників почався в середині липня 1944 року. Під Бродами були оточені і розгромлені вісім німецьких дивізій загальною чисельністю 60 тисяч чоловік. 27 липня був звільнений від фашистів Львів, Перемишль і Станіславів. Карпатська операція почалася 9 вересня. Її результатом було відтиснення німецьких військ за Карпати. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня — крайня західна точка України — окраїна міста Чоп на Закарпатті.

Вже 75-ть років минуло з того переможного дня. Але пам’ять безсмертна. Вона передається з покоління в покоління. Адже самовідданість і мужність тих, хто відстояв свободу нашої Батьківщини гідно великої шани. Сьогодні, з почуттям великої вдячності, згадаємо всіх, хто наближав перемогу, славимо тих, хто подарував нам щастя жити, працювати і ростити дітей.