У Лисичанську відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

 Сьогодні, 22 грудня, у м. Лисичанську відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми (далі-Координаційна рада) під головуванням заступника керівника військово-цивільної адміністрації м. Лисичанська Євгена Наюка.

Під час засідання Координаційної ради розглянуто низку актуальних питань.

Так, головним спеціалістом відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Інною Шпаковською винесено на розгляд засідання Координаційної ради проєкт нагородного листа для представлення кандидатури Бондаренко Світлани Олександрівни до відзначення державною нагородою України «Мати-героїня». У результаті обговорення членами Координаційної ради, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей було вирішено порушити клопотання перед головою Луганської обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Сергієм Гайдаєм про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» Бондаренко Світлані Олександрівні.

 

 Про здійснення заходів щодо запобігання та протидії насильству доповідала дільничний офіцер поліції сектору превенції Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Марина Полякова. Так, за даними офіційної статистики про кількість звернень щодо насильства в сім’ї, які надійшли протягом 11 місяців 2020 року: зареєстровано заяв та повідомлень - 1320, в порівнянні з 2019 роком – 668; складено 266 адміністративних протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП, в порівнянні з 2019 роком – 183; підрозділом дільничних офіцерів поліції – 224 протоколи; підрозділом ювенальної превенції – 42 протоколи; поставлено на облік у звітному періоді за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 КУпАП – 186 осіб , в порівнянні з 2019 роком – 181.

При цьому, результати досліджень, підкреслила доповідачка, показують, що насправді постраждалих від насильства у рази більше, тобто в нашому суспільстві не звикли, як то кажуть, «виносити сміття з хати» і часто постраждалі особи виправдовують дії зловмисника, вчасно не повідомляють до відповідних служб.

Керівництвом Лисичанського ВП тримається на постійному контролі стан роботи сектору превенції Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області в напрямку активізації роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству та вжиття до кривдників заходів впливу передбачених законодавством.

Також було обговорено питання щодо формування нових соціальних норм та життєвих стратегій рівноправної інтеграції жінок у сфері зайнятості шляхом підвищення конкурентоспроможності на ринку праці (перенавчання, перепрофілювання, підвищення кваліфікації, неформальне навчання, ваучер). Директор Лисичанського міського центру зайнятості (далі – МЦЗ) Тетяна Соколко презентувала дані проведеного міським центром зайнятості моніторингу рівноправної інтеграції жінок і чоловіків у сфері зайнятості на ринку праці.

На жаль, жінки частіше програють у конкурентній боротьбі за «гарне» місце на ринку праці, що дозволяє говорити про існування гендерної сегрегації у сфері професійної зайнятості, - зазначила доповідачка. Під гендерною професійною сегрегацією за ознакою статі розуміється тенденція працевлаштування жінок за строго визначеними професіями, галузями зайнятості і посадовими категоріями. Так, найбільша концентрація жінок спостерігається в галузях, що за характером праці відносяться до сфери обслуговування: у торгівлі працює - 75% жінок, у системі освіти - 74%, у сфері охорони здоров’я - 80%, у громадському харчуванні - 84%.

Щодо професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації Лисичанським МЦЗ направлено: у 2018 році - 266 осіб, із них жінки складають - 87 %, у 2019 році - 237 осіб, із них жінки складають – 82%, у 2020 році – 127 осіб, із них жінки складають – 91 %. За останні три роки в Лисичанському МЦЗ отримали ваучер для підвищення конкурентоспроможності 13 осіб, із них – 12 жінок.

Головний спеціаліст сектору прийняття заяв та документів відділу соціальної допомоги УПСЗН Наталія Ганусенко розповіла про державну підтримку сім’ям із дітьми та перелік державних виплат.

Так, в управлінні на кінець 2020 року – 2440 сімей із дітьми отримують державну допомогу, з них: допомогу у зв’язку з вагітністю та пологам 26 осіб; допомогу при народженні дитини – 1487 осіб; допомогу на дітей одиноким матерям – 583 особи; допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування –134 особи; допомогу при усиновленні дитини – 11 осіб; одноразову натуральну допомоги «пакунок малюка» - 199 осіб. Під час доповіді було зазначено, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» встановленого нового розміру прожиткового мінімуму з 1 грудня 2020 року, УПСЗН проведено масовий перерахунок (без звернення одержувачів) раніше призначених державних соціальних допомог, розмір яких розраховується залежно від прожиткового мінімуму.

Підводячи підсумки засідання Євген Наюк подякував усім запрошеним за плідну працю та нагадав, що в умовах децентралізації, а саме на місцевому рівні з метою ефективного виявлення та узгодженого реагування усіма суб’єктами взаємодії, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, на факти вчинення насильства з урахуванням надання послуг особам та особам з дітьми, які постраждали від домашнього насильства, або торгівлі людьми, важливо розвивати мережу спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства і насильства за ознакою статі: притулок для постраждалих осіб від насильства, мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, кабінет невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від сексуального насильства.

За інформацією відділу у справах сім’ї, молоді та спорту ВЦА м. Лисичанська