Ірина Цимбал: Інклюзивне навчання - перспективний напрямок розвитку освіти на Луганщині

Як повідомляє Департамент освіти і науки облдержадміністрації, 27 січня 2014 року в Луганській області за підтримки Міністерства освіти і науки України, Луганської обласної державної адміністрації, Всеукраїнського громадського соціального об’єднання «Національна асамблея інвалідів» відбулася конференція «Інклюзивне навчання як необхідна складова соціальної реабілітації дітей та молоді з інвалідністю із спрямованістю на позашкільну освіту». Як зазначили учасники заходу, сьогодні на рівні держави за підтримки Президента України Віктора Януковича широко розвивається інклюзивна освіта, яка передбачає соціальну адаптацію дітей з особливими потребами через заклади освіти.


У конференції взяли участь директор Департаменту освіти і науки ОДА Ірина Цимбал, головний спеціаліст відділу інклюзивного навчання та інтернатних закладів Міністерства освіти і науки України Олена Бохно, начальник відділу організаційно-правової роботи Національної асамблеї інвалідів України Лариса Байда, голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — Схід» Тетяна Баранцова.
Були заслухані доповіді як освітян, так і батьків, громадських діячів, молоді з інвалідністю, представлені презентації досягнень у напрямку інклюзії.
"У рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича з кожним роком інклюзивна освіта все активніше впроваджується в навчальні установи Луганщини, — розповіла Ірина Цимбал. — Так, на сьогодні класи для навчання дітей з особливими потребами успішно діють вже у 26 школах нашого регіону: в 9 містах та у 5 районах області".
Учасникам заходу в рамках реалізації Конвенції ООН про права інвалідів та інших державних законодавчих актів надана інформаційна, методична, соціально-правова допомога.
Дана конференція розпочала низку заходів, спрямованих на підтримку фахівців, освітян широкого рівня, метою діяльності яких є впровадження інклюзивного навчання в дошкільних, загальноосвітніх, вищих навчальних закладах. У рамках програми проходять тренінги та виїзні семінари в районах та містах Луганської області, які залучають велике коло педагогів, у тому числі маленьких містечок та селищ.

Відділ взаємодії із ЗМІ управління інформаційної діяльності Департаменту масових комунікацій Луганської обласної державної адміністрації