Керівникам підприємств, установ та організацій (власникам відходів)

Про формування переліків.

Департамент екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації (далі — Департамент) за поданням райдержадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення до 1 лютого поточного року визначає перелік власників відходів, яким необхідно одержати ліміти на утворення та розміщення відходів на наступний рік (крім власників, які звільняються від одержання таких лімітів) (далі — Перелік) (п. 10 постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1218 «Про затвердження Порядку розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів» (далі — постанова 1218) та п.6 розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації № 1123 від 12.08.2013 «Про внесення змін до заходів щодо організації ведення державного обліку та паспортизації відходів»).

У п. 8 постанови 1218 визначені категорії власників, які звільняються від одержання лімітів на утворення та розміщення відходів, в тому числі і власники відходів, які не підлягають включенню до реєстру об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.1998 № 1360 «Про затвердження Порядку ведення реєстру об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів» (далі — постанова 1360). Ці власники подають щороку через дозвільні центри декларацію про утворення відходів.

Відповідно до п. 8 постанови 1360 до реєстру включаються об’єкти, для яких показник загального утворення відходів (Пзув) перевищує граничне значення (Пгз), що дорівнює 1000 умовних одиниць на рік.

Визначення Пзув проводиться на підставі лімітів на утворення та розміщення відходів, затверджених облдержадміністрацією. Власники відходів, які не отримують ліміти визначення Пзув проводять за даними інвентаризації відходів (постанови Кабінету Міністрів України № 2034 від 01.11.1999 «Про затвердження Порядку ведення державного обліку та паспортизації відходів» та № 1360 від 31.08.1998, розпорядження голови Луганської облдержадміністрації від 02.11.2010 № 1323 «Про затвердження заходів щодо організації ведення державного обліку та паспортизації відходів в області» (форма № 14) та № 1123 від 12.08.2013 «Про внесення змін до заходів щодо організації ведення державного обліку та паспортизації відходів.)

УВАГА!

З Переліку будуть виключені тільки ті власники відходів, у яких за даними форми 14 «Звіту про проведення інвентаризації джерел утворення відходів і відходів виробництва та споживання», зареєстрованого в Департаменті, Пзув менше 1000 умовних одиниць на рік.

При цьому повідомляємо, що розрахунок Пзув проводиться щорічно, на підставі щорічного оновлення даних інвентаризації відходів.

Інформація про власників відходів, які подадуть декларацію до Департаменту без проведення інвентаризації, буде надіслана до Державної екологічної інспекції у Луганській області для включення в план перевірок наявності та достовірності первинного обліку кількості, типу і складу відходів, який проводиться на основі матеріально-сировинних балансів, для встановлення достовірності даних визначених у декларації.

В разі виявлення фактів приховування відходів та несплати податків до винних будуть вживатися заходи від адміністративного до кримінального впливу.

Інформація надана за даними Департаменту екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації. http://ecolugansk.in.ua/news.php?id=566

Управління економіки Лисичанської міської ради