До єдиного дня інформування населення

Інформація управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації до єдиного дня інформування населення області

“Про стан співпраці Луганської області з прикордонними регіонами Російської Федерації та перспективи розвитку”

Для Луганської області, найбільш східного регіону України, є актуальним розвиток і активізація україно-російських відносин. Довжина кордону з Росією становить 746 км, з них 459 км - з Ростовською областю, 182 км - з Бєлгородською та 105 км – з Воронезькою областями.

Область співпрацює з партнерами зі 104 країн світу. Зовнішньоторговельні операції з іноземними партнерами здійснюють майже 800 підприємств.

Зовнішньоторговельний оборот регіону за 2009 рік склав 4,4 млрд дол. США, при цьому експорт – 1,9 млрд дол.США, імпорт – 2,5 млрд дол. США.

Російська Федерація – найбільший зовнішньоекономічний партнер Луганщини, питома вага її в загальному зовнішньоторговельному обороті нашої області становить більше 50%.

Понад 250 луганських підприємств здійснюють експортно-імпортні операції з Російською Федерацією.

Одним із пріоритетних напрямків міжрегіональних зв'язків є виконання угод про торгово-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво.

Більш 10 років плідно діють угоди про співробітництво з Ростовською, Воронезькою та Бєлгородською областями.

В рамках реалізації угод з російськими прикордонними областями діють Плани заходів. Вони сприяють зміцненню економічних та культурних українсько-російських відносин, розвитку і стабілізації економіки регіонів, збільшенню зовнішньоторгового обігу й удосконаленню зовнішньої торгівлі, вирішенню проблем зайнятості населення, трудової міграції, збереженню та розвитку господарських зв’язків, співпраці у сфері екології, попередженню промислових аварій і катастроф, стихійного лиха та ліквідації їх наслідків тощо.

Одночасно область активно ініціює та впроваджує елементи європейської регіональної політики у сфері транскордонного співробітництва України та Російської Федерації. У 2008 році на території області почала діяти Програма транскордонного співробітництва Луганської області на 2008-2015 роки (далі – Програма), яка затверджена рішенням обласної ради від 26.12.2007 року №19/7.

Програма спрямована на створення умов для налагодження транскордонного співробітництва, розбудову кордонів і облаштування прикордонної інфраструктури, реконструкцію існуючих та будівництво нових автомобільних магістралей, підвищення рівня обізнаності підприємців Луганщини з метою сприяння розвитку експортних галузей економіки Луганської області та підвищення їх конкурентоспроможності на російських та європейських ринках, сприяння розв’язанню міжрегіональних проблем економічного розвитку, підвищення рівня економічної та соціальної інтеграції регіонів, поліпшення якості життя громадян, спільне розв’язання проблем, що виникають у сфері екології, охорони здоров’я, боротьбі з організованою злочинністю та запобігання їй, позиціювання Луганської області на європейський арені як активного учасника міжнародної регіональної політики.

В рамках реалізації Програми представники зацікавлених підприємств малого та середнього бізнесу України та Російської Федерації беруть участь у роботі ярмарок, виставок та форумів: Міжнародній виставці «Східна брама України» (м.Луганськ, Україна), Міжнародному економічному форумі «Підприємництво Півдня Росії» (м.Ростов-на-Дону, РФ), Міжрегіональній виставці «Воронезька область – Ваш партнер» (м.Вороніж, РФ) та інших виставках та ярмарках у сфері будівництва та легкої промисловості.

На території Луганської області здійснює роботу Представництво підприємств Ростовської області (на базі ТОВ «Укрроспроммаш»), також в Ростовській області є Представництво підприємств Луганської області
(на базі ЗАТ «Ростовкомбитторг»).

Представництва допомагають у реалізації соціально-економічного партнерства російських і українських товаровиробників, забезпечують необхідною інформацією підприємців відповідних регіонів двох держав, вивчають і аналізують ринки продукції, потреби покупців, організують зустрічі з потенційними клієнтами.

У сфері правоохоронної діяльності проводяться спільні українсько-російські оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на боротьбу з контрабандою товарно-матеріальних цінностей, ліквідацію перевалочних баз, розташованих у прикордонній зоні, виявлення та перекриття каналів незаконного перевезення через кордон алкогольної продукції, наркотичних засобів, психотропних речовин, зброї, транспорту, радіоактивних матеріалів, отруйних речовин тощо.

Заходи, спрямовані на забезпечення безпеки місцевого населення та створення сприятливих умов навколишнього середовища у прикордонних районах Луганської області та сусідніх областях Російської Федерації, проводяться південно-східною державною інспекцією з ядерної та радіаційної безпеки Державного комітету ядерного регулювання України, якою впроваджено системи радіаційного контролю та моніторингу місць зберігання радіаційно небезпечних відходів на шахтах. Відповідно до компетенції Державною екологічною інспекцією в Луганській області забезпечується контроль за діями юридичних осіб та підприємців щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства під час здійснення господарської діяльності, експлуатації земельних ділянок.

Відділом інструментально-аналітичного контролю Держекоінспекції в Луганській області здійснюються спостереження за гідрохімічним станом транскордонного водного об’єкту - р. Сіверський Донець.

Центрами зайнятості Луганської області, які межують з Воронезькою, Ростовською та Бєлгородською областями Російської Федерації, щомісячно проводиться обмін інформацією про стан ринку праці, актуальні вакансії, які користуються попитом незайнятого населення регіонів.

У вищих навчальних закладах Луганської області навчається більше 900 студентів із Російської Федерації, в тому числі близько 600 – із Ростовської області РФ.

Активно взаємодіють регіони у сфері культури. За участю творчих колективів областей щороку проводиться фестиваль народного мистецтва «Слобожанський спас», Міжнародний фестиваль козачої пісні «Любо», фестиваль традиційної та сучасної культури «Вулиця Дружби».

Протягом року для російських туристів проводяться історико-краєзнавчі екскурсії: «Екскурс в історію козацтва» (Станично-Луганський краєзнавчий музей), «Нескорені» (відвідування Краснодонського обласного ордену дружби народів музею «Молода гвардія», пам’ятника «Клятва», монументу «Нескорені», будинку О.Кошового).

Заходами Програми передбачається створення на прикордонних територіях Луганської області України та Ростовської області Російської Федерації єврорегіону «Донбас».

Аналіз досвіду транскордонного співробітництва показав, що така форма взаємодії існує й довела в європейській практиці свою ефективність. Найбільш ефективною формою комбінації зусиль в економічній сфері, перебудові соціальної, інформаційної і виробничої інфраструктури, будівництві і модернізації прикордонної інфраструктури, розвитку транспортної мережі, поглиблення наукового і культурного співробітництва, охорони навколишнього середовища є взаємодія в рамках єврорегіонів.

Єврорегіон, з одного боку, може бути визначений як співтовариство суміжних прикордонних територій, яке формується як з територіально-адміністративних одиниць, так і з асоціацій або союзів місцевого самоврядування по обидві сторони кордону, об'єднаних спільними інтересами по розвитку економіки, охорони природи, збереженню і розвитку культури, поглибленню науково-освітніх зв'язків, а також загальними органами керування.

З іншого боку, єврорегіон – це своєрідний, глобальний для територій, які до нього входять, проект, у рамках якого будуть втілюватися зв'язані між собою галузеві проекти.

Відмінною рисою майбутнього єврорегіону є прагнення обох областей координувати програми соціально-економічного розвитку, досягати ефект із комбінації конкурентних переваг наших територій.

Пріоритетними напрямками співробітництва в рамках єврорегіону визначені: економіка, розвиток транспортної інфраструктури, що дозволяє використовувати наш транзитний потенціал, охорона здоров'я і соціальний захист населення, захист навколишнього середовища і прикордонна інфраструктура.

Попередній аналіз фахівців показує, що реалізація проекту «Єврорегіон «Донбас» дозволить не тільки значно збільшити приток інвестицій в економіку Луганської і Ростовської областей, але і створити потужний транспортний коридор з відповідною інфраструктурою.

На даний час оптимальною організаційною формою обрано створення місцевої асоціації «Єврорегіон «Донбас».

Створення єврорегіону дасть області можливість безпосередньо брати участь у євроінтеграційних процесах, отримати новий статус при роботі зі структурами Євросоюзу, розширити перелік європейських програм розвитку.

Здійснюючи співробітництво з прикордонними регіонами РФ, облдержадміністрація постійно відпрацьовує методи щодо розвитку і розширення зовнішньоекономічних зв’язків, спрямованих на посилення зовнішньоекономічної активності з російськими партнерами, а саме:

- проведення виставкових заходів;

- відкриття і робота представництв підприємств і організацій області в регіонах Російської Федерації і російських представництв в області;

- проведення Днів культури;

- проведення засідань робочих груп з реалізації міжрегіональних Угод про співробітництво із суб’єктами РФ;

- проведення зустрічей ділових кіл та економічних місій.