Національна служба посередництва і примирення - служба, що сприяє врегулюванню розбіжностей між найманими працівниками та роботодавцем

altТрудовому колективу несвоєчасно виплачується зарплата, існує заборгованість із виплати заробітної плати? Колектив, в якому ви працюєте, не може укласти чи внести зміни до колективного договору? Роботодавець не виконує умови колективного договору або вимоги законодавства про працю? Ці права колектив може захистити в рамках Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

З 1998 року в Україні створена і діє система позасудового вирішення колективних трудових спорів. Національна служба посередництва і примирення (далі — НСПП) була утворена Указом Президента України для сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів). В подальшому були створені її відділення в усіх областях України та Автономній Республіці Крим, у т.ч. в Луганській області — відділення НСПП в Луганській області (далі — Відділення).

Колективний трудовий спір (конфлікт) — це розбіжності, що виникли між найманими працівниками та роботодавцями з питань укладення чи зміни, або виконання колективного договору (угоди), встановлення нових або зміни існуючих умов праці, а також — невиконання вимог законодавства про працю.

Погіршення відносин між найманими працівниками і роботодавцем, що виникають в процесі трудової діяльності виникають у різних галузях економіки області, як на приватних, так і на великих державних підприємствах. З кінця 1999 року відділення НСПП Луганській області сприяло вирішенню 105 колективних трудових спорів на підприємствах Луганщині, в яких було зафіксовано 293 вимоги, що висували наймані працівники до роботодавців з причин порушення їх трудових прав та гарантій. За цей період, завдяки ретельно продуманим заходам, співпраці Відділення НСПП з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, профспілками було вирішено 97 колективних трудових спорів із 275 вимогами.

На протязі останніх років за сприяння Відділення вирішувались від 10 до 17 трудових спорів на рік. Наприклад, в минулому році було вирішено 17 спорів і 49 вимог. При цьому 82% вимог від загальної кількості вирішених вимог найманих працівників до роботодавців підприємств та установ були саме з причин невиконання колективного договору та невиконання вимог законодавства про працю щодо: погашення заборгованості із виплати заробітної плати, своєчасної виплати поточної зарплати, охорони праці. В результаті здійснених заходів у 2010 році на підприємствах, де зареєстровані колективні трудові спори, було погашено 10788,901 тис. грн. (або 63% від всієї суми, яка стала причиною виникнення КТС в минулому році).

Досвід роботи Відділення свідчить, що саме в рамках вирішення колективних трудових спорів, за столом переговорів при допомозі державних органів знаходяться правові шляхи вирішення конфліктів та зменшується кількість протестних проявів, стихійних акцій протесту робітників.

На протязі останніх років Відділенням відмічається зниження протестної активності найманих працівників. Якщо у 1999-2000 роках в Луганській області проходило біля 150 акцій протесту з причин порушення трудового законодавства, то в 2008 зафіксовано 9 акцій протесту та 1 страйк, у 2009 — 7 акцій протесту, у 2010 — 3 акції протесту та 2 страйки. Це є слідством все більшого визнання учасниками трудових відносин можливості вирішувати спірні питання за столом переговорів, що свідчить про зростання рівня правової культури працівників. Значною мірою цьому сприяла робота Відділення в напрямку підвищення рівня правової культури сторін СТВ та відкритість і доступність інформації про результати роботи Відділення.

За період діяльності відділення НСПП в Луганській області набуло певний досвід з питань практики застосування законодавства про колективні трудові спори, кожен з яких, безумовно, має свою специфіку, особливості, а, відповідно, потребує індивідуального та нешаблонного підходу до його врегулювання. Слід відмітити, що саме сторони вирішують конфлікт, а фахівці НСПП сприяють цьому шляхом правового супроводу на всіх стадіях вирішення спору.

Відділення НСПП в Луганській області завжди готове надати відповідні консультації, роз’яснення та методичну допомогу сторонам трудових відносин з питань врегулювання розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями в правовому руслі. НСПП — державний орган, і вся допомога НСПП надається безкоштовно. Відділення знаходиться за адресою: 91016, м. Луганськ, площа Героїв Великої Вітчизняної війни, 9, кімн. 215,216, контактний телефон (факс) — 58-20-47.

А. Мосіна, начальник відділення НСПП в Луганській області