НЕ ПОТРАПЛЯЙ У НАТОВП!!!

Натовп.... Іноді це явище стає небезпечним за стихійне лихо або аварію. Його не цікавлять ні ваші бажання, ні ваше здоров’я, ні ваші життя.

Надзвичайні ситуації соціального характеру можуть виникати при великому скопичуванні людей при проведенні різних заходів: мітинги, спортивні заходи, концерти тощо...

У натовпі діють свої психологічні закони. Психологи вважають натовп самостійним біологічним організмом, в якому індивідуальність кожної людини практично зведено до нуля.

Існує кілька різновидів натовпу:

 

- випадковий натовп — це велика група людей, увага яких зосереджена на якійсь події (наприклад — транспортна аварія).

- експресивний натовп — він утворюється з людей, що мають бажання спільно виразити свої почуття: радість, горе, протест, солідарність тощо. Такий натовп можна побачити на весіллі або похоронах, на мітингах та маніфестаціях.

- конвекційний натовп — це натовп з людей, які є учасниками масових розваг.

- діючий натовп  він поділяється на агресивний, корисливий та повстанський. Наприклад: агресивним може бути самосуд; панічним — масова втеча людей; корисливим — заволодіння цінностями; повстанський керує незадоволенням владою.

Почуття страху, яке охоплює групу людей, миттєво передається іншим і переростає в некерований процес — паніку, що може призвести до справжньої трагедії. У людей підвищується емоційність і знищується відповідальність за власні дії. Проблема поведінки людини зводиться до того, що вона не шукає альтернативних рішень. Не лишайте себе можливості добре оцінити обставини. Ваше завдання — побачити шляхи виходу і покинути натовп.

Для того, щоб не постраждати у натовпі необхідно дотримуватись деяких корисних порад:

- якщо ви перебуваєте у приміщенні, пам’ятайте, що найбільша давка виникає у місці виходу, небезпечніше за все — бути зажатим серед багатьох людей, тому заздалегідь подивіться навколо, зверніть увагу на запасні та аварійні виходи і як до них краще добратися;

- у критичній ситуації вам необхідно позбутися речей, які заважають руху: зонту, взуття на високих підборах, фотоапарату, шарфу, сумки. Якщо у вас щось упало, ні в якому разі не намагайтеся підняти — життя дорожче. Головне у натовпі — не впасти. Якщо вас звалили з ніг, обов’язково намагайтеся підвестись. Для цього необхідно закрити голову руками, упертися ногами в асфальт і, розігнувшись як пружина піднятися з колін, бо хто впав натовп затоптує;

- якщо з вами є діти, їх необхідно закрити собою, кращий варіант — поставити дитину за собою і вести її слід в слід;

- рухаючись уперед в тісному натовпі, не налягайте на того, хто попереду, це може скінчитися повним затором;

- намагайтеся уникати заторів, а головне — тих місць, де рух обмежений гострими кутами, перилами, скляними вітринами або столами;

- уникайте мітингів та демонстрацій;

- якщо ви побачили багато сп’янілих або збуджених людей — скоріше відійдіть бо попасти у перші ряди натовпу — самогубство.

Щоб не постраждати у натовпі, найкраще обійти і не потрапляти у нього і ні в якому разі не йти проти нього. Щоб цього не трапилось, треба бути уважними та обережними у місцях з масовим перебуванням людей і пам’ятати, що поспіх і паніка — небезпечні радники у складній ситуації. Лише зібраність, самоконтроль і знання елементарних правил безпеки зможуть захистити вас від лиха.

І. Вибач, завідувач Лисичанських міських курсів