Податкова служба відповідає на запитання налогоплатників

Недоплата військовогозбору: виправлення та відповідальність

Запитання: Недоутриманий і недоплачений військовий збір. Яким чином можна здійснити виправлення такої помилки та яка відповідальність передбачена чинним законодавством?

Відповідь: Виконання податкових зобов’язань по нарахуванню та сплаті військового збору здійснюється згідно вимог статті 176 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), як і для податку на доходи фізичних осіб (пп. 1.6 п. 16 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ).

Виправити недоплату військового збору можна шляхом його перерахунку, фактично доплативши збір до бюджету в наступних податкових періодах. Нагадаємо, що роботодавець або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування (пп. 169.4.3 ПКУ).

Слід відзначити, що самостійно виявлені недоплати військового збору і виправлення помилки протягом податкового (звітного) року виключає нарахування штрафних санкцій, передбачених п. 127.1 ПКУ.

Якщо ж недоплату збору виявляють контролюючи органи, настає відповідальність згідно п. 127.1 ПКУ, а саме: штраф у розмірі 25% від суми збору, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. За ті ж дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, — штраф 50% від суми несплаченого збору, а в третій раз — 75%.

Крім згаданих штрафних санкцій, контролюючими органами, відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, нараховується пеня з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день виплати (нарахування) доходів на користь платників податків — фізичних осіб (п. 129.4 ПКУ).

Якщо недоплату збору було враховано і самостійно виправлено у податкової звітності протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, пеню, передбачену пп. 129.1.3 ПКУ, не нараховують.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську