ДО ВІДОМА ГРОМАДЯН!

Особистий прийом громадян керівництвом державної податкової інспекції в м. Лисичанську здійснюється згідно графіку, у громадській приймальні податкової інспекції, яка знаходиться за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, 1 поверх. Отримати інформацію про порядок розгляду звернень громадян посадовими особами податкової інспекції та графіку особистого прийому, а також записатись на особистий прийом до керівництва ДПІ в м. Лисичанську та ДПА в Луганській області можна за телефоном: 7-04-73 (каб. 27).

ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ ПОВІДОМЛЯЄ!

Податкова інспекція в м. Лисичанську повідомляє: 25.01.2011р. о 10-30 у приміщенні ДПІ в м. Лисичанську (1 поверх. Актова зала) відбудеться БЕЗКОШТОВНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ СЕМІНАР на тему: «Податковий кодекс України: новації в обчисленні та адмініструванні податків. Податкова звітність. Декларування доходів громадян. Звітність в електронному вигляді». Телефон для довідок: 7-04-73.

ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ ПОВІДОМЛЯЄ!

Податкова інспекція в м. Лисичанську повідомляє: 28.01.2011р. о 10-00 у приміщенні Новодружеської міської ради (м. Новодружеськ, вул Мира, 23) відбудеться БЕЗКОШТОВНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ СЕМІНАР на тему: «Податковий кодекс України: новації в обчисленні та адмініструванні податків. Податкова звітність. Декларування доходів громадян. Звітність в електронному вигляді». Телефон для довідок: 7-04-73.

ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ

НОВАЦІЇ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

ЯКЩО ПІДПРИЄМЕЦЬ ОТРИМУЄ ІНШІ ДОХОДИ

ЗАПИТАННЯ: Якщо підпрниємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з пунктом 177.6 статті 177 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодекслм для платників податку – фізичних осіб.

ЯКУ ЗВІТНІСТЬ НАДАВАТИ ПІДПРИЄМЦЮ

ЗАПИТАННЯ: Яку звітність надавати фізичній особі – підприємцю від провадження господарської діяльності?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з пунктом 177.11 статті 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 19.18.5 пункту 49.18 статті 49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел іх походження з України та іноземні доходи.

Пунктом 177.12 визначено, що іноземці та особи без громадянства, які зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами, і на еих поширюється дія пункту 177.11 статті 177 ПКУ.

ВИЗНАЧЕННЯ РЕЗИДЕНТСЬКОГО СТАТУСУ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ у 2011 РОЦІ

ЗАПИТАННЯ: Який порядок визначення резидентського статусу фізичної особи - нерезидентом у 2011 році ?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пп.14.1.213 “в” п. 14.1 ст. 14 розділу I Податкового кодексу України (далі – Кодекс) фізична особа- резидент – це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні: якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Якщо всупереч закону фізична особа – громадянин України має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим податком така особа вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого цим Кодексом або нормами міжнародних угод України.

Якщо фізична особа є особою без громадянства і на неї не поширюються положення абзаців першого-четвертого цього підпункту, то її статус визначається згідно з нормами міжнародного права.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленному цим Кодексом, або її реєстрація як самозайнятої особи.

При цьому Кодекс не містить норми щодо необхідності одержання іноземцями будь-яких документів від податкових органів, що підтверджують статус резидента України.

Враховуючи наведене, оскільки податковий агент є особою відповідальною за правильність нарахування, утримання та перерахування податку до бюджету, то обов’язок визначення статусу резидента України у платника податку-іноземця для правильного (за відповідною ставкою) оподаткування виплачуваних йому доходів, покладається на податкового агента.

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ – ПРЕСТИЖ ПІДПРИЄМСТВА

Орієнтуючись на стратегичний розвиток та модернізацію Державної податкової служби України, вдосконалюються й процеси подання та прийняття податкової звітності засобами телекомунікаційного зв’язку. Це в свою чергу супроводжується максимальним зменшенням впливу людського фактору на приймання рішень, якомога меншим втручанням податківців у підприємницьку діяльність, впровадженням сучасної інформаційно-аналітичної системи.

У зв’язку з глобальним розвитком технології, існують широкі можливості щодо полегшення своєї підприємницької діяльності, прискорюючи досягнення визначеної нами мети. Популярізація серед платників податків подання звітності в електронному вигляді є пріоритетним напрямком діяльності ДПС України. Головна мета такого процесу – надати змогу платнику податків подавати звітність до контролюючих органів, не виходячи зі свого офісу, при цьому повністю виключивши подання звітності в паперовому вигляді. Переход на електронну систему звітності надає можливість:

- своєчасного та зручного звітування платників податків не лише перед податковими інспекціями, а й перед іншими державними органами;

- автоматичного проведення розрахунку підсумкових або розрахункових рядків звітності, що багато в чому зводить до мінімуму арифметичні помилки;

- безкоштовного оновлення програмного забезпечення при введенні нових звітних форм;

- значної економії часу.

Вже кілька років у платників податків існує можливість здавати податкову звітність в електронному вигляді, і більшость підприємств користуються цією можливістю. На сьогодняшний день до ДПІ м. Лисичанська здають звітність засобами телекомунікаційного зв’язку 250 платників податків, з них 183 платника податку на додану вартість.

Отже, електронна звітність – це престиж підприємства й сучасна позиція сумлінного платника податків, тому ДПІ в м. Лисичанську вкотре нагадує та запрошує платників податків подавати звітність в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку!

Тим у кого виникли питання з цієї теми, звертайтися за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, каб.40 (телефон: 4-27-47), каб.2 (телефон: 7-00-56), або каб.28(телефон: 7-04-73).

C. В. Віблая – начальник відділу інформатизації процесів оподаткування ДПІ в м. Лисичанську

НОВАЦІЇ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ:

ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ у 2011 році

З 1 січня 2011 року набув чинності Податковий кодекс України.

Декларування доходів у 2011 році фізичних осіб пов’язано з виконанням платниками податку вимог Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі – Закон), згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов'язані подати річну податкову декларацію (далі-Декларація), або мають право подати декларацію для отримання повернення з бюджету.

ДОБРОВІЛЬНЕ ПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Подати Декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податковий кредит. Крім того, з метою повернення зайво сплаченої суми податку Декларацію мають право подати:

- фізичні особи, які сплатили податок з доходів фізичних (далі – ПДФО) осіб за договором відчудження об’єкта рухомого чи нерухомого майна, Але договір не було засвідчено нотаріально й угода не відбулася (у такому разі до Декларації додаються підтверджувальні документи про фактичну сплату ПДФО);

- звільнені з роботи працівники, у яких при проведенні остаточного розрахунку при звільненні виникла переплата ПДФО (до Декларації додається довідка про результати перерахунку).

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ – це сума (вартість) витрат, понесених платником податку – резидентом у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволляється зменшення суми його річного оподатковуваного доходу, одержанного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом).

Умови та порядок надання податкового кредиту визначені у ст. 5 Закону. На підставі цієї статті Закону наказом Державної податкової адміністрації України від 22.09.2003р. за № 442 затверджено Інструкцію про податковий кредит.

Згідно із ст.5 Закону право платника податку на податковий кредит виникає за наслідками звітного податкового року. Право на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, починаючи з дня набуття чинності цим Законом, має платник податку – резидент України, який має ідентифікаційний номер.

При цьому, загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника подататку, одержанного протягом звітного року як заробітна плата, тому податковий кредит застосовується виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати.

До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а сааме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Зазначені документи не надсилаються податковому органу, Але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту.

Л. В. Шишова – начальник ДПІ в м. Лисичанську

ТЕРМІН ПОДАННЯ ПОДАТКОВИХ ДЕКЛАРАЦІЙ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ПОДОВЖЕНО ДО 1 ТРАВНЯ

З 1 січня 2011 року набув чинності Податковий кодекс України (далі - ПКУ).

Зокрема, у ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб залишилась на попередньому рівні – 15 %. При цьому запроваджується малопрогресивне оподаткування доходів фізичних осіб шляхом встановлення ставки на рівні 17 % до доходів, отриманих платником податку у звітному податковому місяці, які перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати.

Згідно ПКУ зазнала змін ставка оподаткування доходів платників податків від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року: її знижено до 5 %.

Також звільнено від оподаткування доходи від продажу один раз на рік квартир, житлових, дачних, садових будинків без обмеження щодо їх площі, земельної ділянки в межах норм, визначених Земельним кодексом України, а також машини, мотоцикла, моторолера.

Щодо подання декларації фізичними особами, які не є підприємцями, у 2011 році за 2010 рік, в т.ч. при реалізації права на податковий кредит: згідно з Податковим кодексом України, термін подання податкових декларацій фізичних осіб ПОДОВЖЕНО до 1 травня року, що настає за звітним.

Б. М. Хома – заступник начальника ДПІ в м. Лисичанську

НОВАЦІЇ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ:

ДО ВІДОМА СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВСІХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВННЯ, ЯКІ МАЮТЬ У ВЛАСНОСТІ та/або КОРИСТУВАННІ ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ ДЕРЖАВНОЇ або КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Затверджено нову форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

ВСІМ суб’єктам господарювання НЕОБХІДНО надати до 01.02.2011р. до податкової інспекції в м. Лисичанську Декларацію за НОВОЮ формою.

Ті СГД, що вже раніше надали Декларацію (за старою формою) ПОВИННІ заповнити Декларацію за НОВОЮ формою та надати її до ДПІ до 01.02.2011р.

Державна податкова інспекція в м. Лисичанську