Початок деклараційної кампанії - 2021

За такою темою, на цьому тижні, у приміщенні Лисичанської ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області відбувся «круглий стіл» з платниками податків.

Начальник Лисичанської ДПІ Галина Пупишева розповіла, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року. Вона наголосила: «Щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік — конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України)».

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Податківець звернула увагу присутніх, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Галина Пупишева розповіла про граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

— для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день — 09.02.2021;

— для громадян, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, — до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день — 30.04.2021;

— для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку — по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день — 31.12.2021.

Олена Россоха — фахівець Лисичанського відділу податків і зборів з фізичних осіб пояснила у яких випадках виникає обов’язок щодо подання декларації у платників податків:

— при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

— при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

— при отриманні іноземних доходів;

— та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Учасники «круглого столу» отримали вичерпні відповіді на поставлені питання та практичні поради податківців.

Лисичанська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Луганській області