В рамках щорічної Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" в облдержадміністрації обговорили шляхи протидії ґендерному насильству

В рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» з ініціативи Фонду народонаселення ООН, Українського Жіночого Фонду та за підтримки Департаменту соціального захисту населення ОДА в облдержадміністрації було проведено засідання «круглого столу» за темою: «Ґендерно обумовлене насильство в умовах військового конфлікту на сході України: виклики та інструменти протидії».

У засіданні «круглого столу» взяли участь перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк, директор Департаменту сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Наталія Федорович, представники структурних підрозділів ОДА, співробітники ОБСЄ, Головного Управління Національної Поліції в Луганській області.

Відкриваючи засідання, Єлизавета Пушко-Цибуляк зауважила: «Питання протидії насильству, у тому числі, ґендерно обумовленому, є архіважливим та потребує уваги як органів державної влади, так і громадськості. Військовий конфлікт, що триває на Луганщині, поглибив цю проблему. Сьогодні необхідно скоординувати спільну роботу щодо протидії зазначеному явищу».

Під час заходу презентовано проект «Протидія ґендерно обумовленому насильству на сході України», дія якого розпочалася на Луганщині в цьому році. У рамках проекту створено п’ять мобільних бригад, до складу яких входять кваліфіковані психологи та соціальні працівники. Мобільні бригади працюють у містах Сєвєродонецьку та Лисичанську, а також у Новоайдарському, Станично-Луганському та Кремінському районах. Метою їх діяльності є надання допомоги жінкам та дівчатам-підліткам, які постраждали від різних видів насильства. З 1 по 27 листопада 2015 року бригадами здійснено 49 виїздів у 33 населених пункти, де 200 громадянам, що потребували на допомогу, було надано 314 індивідуальних послуг.

Наталія Федорович привітала присутніх із початком акції «16 днів проти насильства» та підкреслила її актуальність саме для Луганщини. Вона розповіла про роботу Мінсоцполітики України в контексті внесення змін до чинного законодавства у сфері протидії насильству з метою приведення його у відповідність міжнародним стандартам. Зазначена робота ведеться у рамках діяльності із ратифікації Україною Стамбульської конвенції.

У ході обговорення озвучено низку пропозицій щодо посилення міжвідомчої координації органів, які надають допомогу постраждалим від насильства. Запропоновано розглянути можливість розповсюдження гуманітарної допомоги фахівцями мобільних бригад під час виїзду в родини, де це необхідно.

Одним із пріоритетних напрямків спільної роботи учасники засідання «круглого столу» назвали інформаційну діяльність із викорінення стереотипів, що існують у суспільстві у сфері насильства.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація