На Луганщині закладено фундамент економічного зростання. Тепер починаємо будувати

Віталій КУЛИК, політолог

28 жовтня в Сєвєродонецьку відбулася по-справжньому неординарна подія: Луганський регіональний форум «Зміни в 3D: асоціації, бізнес, влада», в якому взяли участь близько тисячі представників трудових колективів, провідних компаній, інвесторів, громадських та професійних асоціацій.

«Наш форум — це заявка на успіх Луганщини! Це декларація активної життєвої позиції, підтвердження того, що ми не опустили руки», — зауважив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

Фундамент для розвитку

І справді. Завдяки продовженню промислових традицій Донбасу таким потужним підприємствам, як ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс», ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Зоря», ТОВ НВФ «Мікрохим», ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» вдалося не лише вижити у цей складний час, а й наростити об’єми виробництва.

Зовнішньо торгівельний оборот товарів та послуг області за січень-червень 2016 року становив 491,6 млн. дол. США і збільшився порівняно з аналогічним періодом попереднього року майже у два рази.

Обсяги експорту товарів та послуг збільшилися у 4,2 рази, імпорту — у 1,2 рази.

Є значні зрушення і в агропромисловому комплексі області. В цьому році зібрано 1008 тис. тонн ранніх зернових культур, що на 250 тис. тонн більше рівня минулого року з середньою врожайністю 35,1 центнера з гектару (ц / га), що на 24 % більше минулого року.

Відбувається ремонт магістральних ліній електропередач 220 кВ «ЛуТЕС — Михайлівка 2,3», «Михайлівка — Лисичанська», «Михайлівка — Ювілейна».

Розпочато ремонт дороги державного значення Р-07 Чугуїв-Мілове (ч/з Старобільськ) з підтримкою з обласного бюджету в сумі15 млн грн, на 01.10.2016 освоєно 40 %. Розпочато ремонт дороги місцевого значення О-1305041 Кремінна — Торське вартістю 54,3 млн грн з обласного бюджету.

Йде будівництво ПЛ 35 кВ «Плотина — Комишне» для забезпечення споживачів Станично-Луганського району електроенергією з підконтрольної території (на сьогодні район живиться з ОРЛО). Введення в експлуатацію заплановано до кінця 2016 року.

Вирішено питання забезпечення виробничої діяльності ТДВ «Лисичанський желатиновий завод» шляхом отримання індивідуального дозволу на завезення сировини.

Вирішено питання поставки вугілля антрацитової групи на ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго».

Оптимізована маршрутна мережа приміських та міжміських (внутрішньо обласних) автобусних маршрутів, тепер є сполучення з найбільш віддаленими територіями.

Проводиться відновлення мостового переходу через р. Сіверський Донець між містами Сєвєродонецьком і Лисичанськом.

Близько 1000 дітей Луганщини відпочили в різних областях України.

Відкрито 6 навчально-виховних комплексів, у складі яких функціонують 7 дошкільних груп на 140 вихованців (Кремінськийрайон — 1, Попаснянський — 2, Сватівський — 1, Станично-Луганський — 2) та 1 дитячий садок на 100 місць в Кремінському районі.

Фактично це все зроблено протягом останніх півроку і є здобутком нової команди голови Луганської облдержадміністрації Юрія Гарбуза.

В області закладені підвалини для стрімкого економічного зростання. Тепер потрібен імпульс та формування середовища співробітництва та синергії влади — бізнесу і територіальних громад.

Змінимо країну разом

Голова Луганщини Юрій Гарбуз визначив завданням Форуму активізацію інвестиційної діяльності в області, надання економічним процесам зростання нового якісного потужного імпульсу.

Тому під час форуму «Зміни в 3D» було презентовано Агенцію регіонального розвитку та Стратегію розвитку Луганської області до 2020 року.

З цього приводу Юрій Гарбуз зазначив: «Сьогодні у нас є чітке бачення майбутнього регіону, наша дорожня карта на чотири роки вперед. Це Стратегія розвитку Луганської області до 2020 року. У нас є інструмент для її реалізації. Це Агенція регіонального розвитку Луганської області. Але головне, що у нас є, це Люди — наш безцінний кадровий потенціал».

Лідерами змін знову стають не політики, а представники громадянського суспільства. І в цьому немає нічого дивного. У нашій країні політикум завжди відставав від громадянського суспільства за рівнем усвідомлення проблем, вироблення стратегії їх подолання, здатності домовлятися і діяти спільно.

Це стало причиною низької ефективності української політичної сфери в тому числі і в Луганській області. Замість того, щоб спільними зусиллями виробити єдину програму дій з відродження галузі, відновлення промислового потенціалу, примирення і формування інститутів соціальної згуртованості в суспільстві, партії почали банально «розхитувати» ситуацію, розраховуючи отримати миттєві політичні дивіденди.

В області немає жодної політичної сили, яка користується довірою людей і здатна до конструктивної роботи з громадою Луганщини.

Тому основними дієвими особами форуму «Зміни в 3D» стали не політики, а професійні асоціації лікарів, освітян, органів місцевого самоврядування та ін.

Перші результати такої політики можна бачити на прикладі самоорганізації медиків Луганщини, які одні з перших створили власну спільноту. Причому, медики не обмежилися рішенням своїх корпоративних проблем, а залучили до роботи пацієнтські організації.

Зараз у два етапи й де створення обласної лікарні, в тому числі, територіально. Філія в Старобільську працює на дев’ять районів, а філія в Сєвєродонецьку закриє решту території області. Луганська обласна ВЦА купує 60 автомобілів «DaewooSens» для первинної медицини на селі. Цього ніхто і ніколи не робив в області і в цьому є серйозна необхідність.

«У нас буде своя урологія, онкологія, кардіохірургія. Є домовленість з Борисом Тодуровим з Інституту серця. Протягом місяця відкриваємо філію і зможемо робити операції на серці на території Луганської області», — стверджує Юрій Гарбуз.

Ще однією сферою, де видно синергію влади і суспільства стала децентралізація. Часто причиною опору об’єднання громад є брак досвіду, нерозуміння того, до якої мети повинна привести децентралізація.

З ініціативи Юрія Гарбуза в Луганській області був запущений проект «Змінимо країну разом», в рамках якого сільські голови, місцеві депутати, представники об’єднаний територіальних громад (ОТГ), Луганської області вивчали досвід роботи ОТГ Полтавської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей.

Позитивну динаміку самоорганізації і створення точок зростання демонструє і освіта. Проект має на меті професійно-педагогічний і культурний обмін досвідом. Вчителі Луганщини будуть проживати і переймати досвід у школах Тернопільщини та Львівщини.

Рух «Змінимо країну разом» направлено на «зшивання» України. Це горизонтальна реінтеграція, створення відносин між регіонами, формування загального культурного, інформаційного, освітнього та економічного просторів.

Головною складовою стратегії післявоєнної реконструкції Луганщини повинна стати боротьба за розум і серця людей.

«Я хочу не розпалювати ворожнечу, а домогтися миру. Мій підхід — переключити мізки з деструктива на творення», — каже Юрій Гарбуз.

Інвестор приходить на ту територію, де є мир і благополуччя людей. Саме в таких умовах можна говорити про довгострокові економічні програми. Крім того, з інвестором набагато легше говорити, коли в регіоні існує суспільний консенсус щодо того, що і як ми будуємо і розвиваємо.

Адже майбутнє — це те, що ми самі створюємо своїми руками.