Відбулася робоча зустріч керівництва Луганської обласної державної адміністрації з представниками Проекту ПРООН "Економічне і соціальне відновлення Донбасу"

Заступники голови Луганської обласної державної адміністрації Юрій Клименко та Ольга Лішик 30 липня провели робочу зустріч з представниками Проекту ПРООН «Економічне і соціальне відновлення Донбасу» у рамках їх візиту до Луганщини. Очолив делегацію керівник Проекту Мустафа Саит-Аметов. Також на зустрічі були присутні фахівець з питань працевлаштування та зайнятості Олександр Осовець, координатор Проекту в області Володимир Іщенко та директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Андрій Скубак.

Відкриваючи зустріч, Юрій Клименко зазначив, що співпраця обласної влади з Проектами ПРООН є одним з пріоритетних напрямків її діяльності, завдяки чому було відкрито та відновлено багато об’єктів. Це добрі й позитивні починання.

«Ми маємо намір продовжувати та поглиблювати наше подальше співробітництво з ООН. Так, на підконтрольній Україні території Луганської області вже зареєстровано 203 тис. переселенців, яким ми не можемо надати роботу. У нас гостро стоїть проблема працевлаштування, вкрай не вистачає робочих місць, бо практично уся промисловість знаходиться в окупованій частині Луганщини, а великі підприємства Лисичанська та Сєвєродонецька, наприклад ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", не працюють. Тому, ми готові приймати допомогу від такої поважної міжнародної організації у напрямку створення робочих місць і підтримки малого та середнього бізнесу. Це сприятиме зниженню соціальної напруги в регіоні», – підкреслив Юрій Клименко.

Заступник голови облдержадміністрації зауважив, що завдяки проектам ПРООН багато чого вже вирішено та вирішується. Наприклад, відновлення мосту між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

Дуже важлива проблема, що постала перед обласною владою – розміщення та забезпечення житлом переселенців, які втратили житло внаслідок бойових дій. Насамперед це стосується мешканців Попаснянського та Станично-Луганського районів. «Нам потрібна допомога в проведені ремонту в двох колишніх гуртожитках у Рубіжному, які ми визначили, як соціальне житло для наших громадян, втративших домівки. Бо в холодний період людям взагалі не буде де жити. А ще матеріальна допомога на відновлення будівель, в які перемістилися обласні медичні заклади з окупованого Луганська», – наголосила заступник голови ОДА Ольга Лішик.

У своєму виступі Мустафа Саит-Аметов розповів про основні напрямки реалізації Проектів, наприклад, щодо створенню робочих місць, професійної перепідготовки, допомоги в стратегічному плануванні та підготовці нормативно-правових документів для ведення бізнесу, навчання, підвищення навичок бізнес-справи тощо.

Під час перебування на Луганщині представники ПРООН відвідали низку об’єктів економічної інфраструктури, відібраних для відновлення в рамках Проекту в області, а саме: у Сєвєродонецьку – автомобільний шляхопровід по об’їзний дорозі, а у Кремінній – водопровідну насосну станцію «Кремінська» та автомобільний міст по вул. Титова.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація