У міській раді пройшла нарада щодо застосування системи НАССР

Сьогодні, 24 жовтня, в Лисичанській міській раді пройшла нарада щодо застосування процедури впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів шляхом аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР).

В заході взяли участь перший заступник Лисичанського міського голови Андрій Шальнєв, начальник Лисичанського міського управління ГУ Держпродспожислужби в Луганській області Геннадій Шпень, директор ДП «Луганськстандартметрологія» Михайло Дубасов, лікар бактеріолог Лисичанської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби Світлана Васильєва, оператори ринку харчових продуктів діяльність яких пов’язана з виробництвом харчових продуктів та наданням послуг харчування в шкільних та дошкільних закладах освіти, лікувальних закладах, закладах громадського харчування.

Основною метою впровадження системи НАССР є забезпечення безпеки харчової продукції на всіх етапах харчового ланцюга «від лану — до столу». Метою заходу було надання консультацій щодо вимог чинного законодавства України в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів операторам ринку харчових продуктів під час здійснення діяльності з надання послуг громадського харчування. Акцентовано увагу операторів ринку на їх правах, обов’язках та відповідальності за порушення вимог законодавства. Окрема увага приділена особливостям впровадження закладами громадського харчування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

«Луганськстандартметрологія» має можливість надавати послуги з розробки, впровадження, застосування та сертифікації Системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР», — зазначив Михайло Дубасов.

В ході наради всі зацікавлені оператори ринку мали змогу отримати відповіді на питання, що виникали під час обговорення теми заходу.

Зазначимо, що 20 вересня 2015 року набрав чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Статтею 21 Закону України встановлено вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження, зокрема для:

— потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), — через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);

— потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), — через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 рік);

— малих потужностей — через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 рік).