Розвиток української мови у нашому місті

Останнім часом виникла гостра потреба в активізації цілеспрямованої роботи щодо забезпечення належного використання державної мови у різних сферах життя: освіті, культурі, рекламі, засобах масової інформації тощо. З метою створення належних умов для розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до державної мови, почуття патріотизму у громадян Лисичанською міською радою затверджена міська Програма розвитку та функціонування української мови на 2009-2010 роки.
Основні завдання Програми передбачають зміцнення статусу української мови як державної; розширення сфер функціонування української мови у житті суспільства; визначення заходів для стимулювання вивчення державної мови; створення належних умов для вивчення української мови громадянами з числа національних меншин та оптимізація мережі навчальних закладів з державною мовою навчання.
Планом заходів чинної Програми передбачено сприяння вивченню у загальноосвітніх та позашкільних закладах міста історії, культури України, літератури, театрального та образотворчого мистецтва, фольклору, декоративно-прикладного мистецтва, традицій, звичаїв, обрядів та проведення культурно-масових заходів українською мовою. А також проведення міського етапу міжнародних та загальнодержавних конкурсів з української мови, науково-практичних конференцій, семінарів, нарад, «круглих столів» з питань навчання державною мовою в навчальних закладах міста. Крім того, проведення фольклорних свят, вечорів з народознавства та свят народної словенської культури, конкурсів рукодільниць та народних майстринь тощо.
Виконання Програми забезпечить практичну реалізацію ст.10 Конституції України щодо всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя; розширення використання державної мови у міських засобах масової інформації, сфері освіти та культури, а також розвиток мережі закладів освіти з українською мовою навчання, поліпшення науково-методичного забезпечення навчальних закладів з метою вивчення державної мови та стимулювання вивчення української мови учнями, студентами, іншими громадянами.
Координація роботи з виконанням Програми покладається на відділи освіти та культури Лисичанської міської ради, а фінансування здійснюється в межах видатків, передбачених місцевими органами виконавчої влади у міському бюджеті та за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.