До відома внутрішньо переміщених осіб

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради (далі УПСЗН) здійснює реєстрацію громадян, які покинули своє місце проживання в результаті військового конфлікту в Луганській, Донецькій областях, окупації Криму та фактично проживають у містах Лисичанську, Новодружеську, Привілля.

Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, або які розташовані на лінії зіткнення, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р.

Станом на 01.12.2016 на обліку в УПСЗН перебуває 24008 внутрішньо переміщених осіб, у тому числі 1948 дітей, 283 інваліди, 3513 працездатних осіб, 18264 пенсіонери.

Відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 01.10.2014 № 505 внутрішньо переміщеним особам надається грошова допомога для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається на сім`ю та виплачується одному з її членів у наступних розмірах:

  • — для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) — 884 грн.;
  • — для працездатних осіб — 442 грн.;
  • — для інвалідів — 1247 грн.

Загальна сума допомоги на сім`ю не повинна перевищувати 2400 грн.

З початку року за вказаною допомогою звернулося 1367 сімей внутрішньо переміщених осіб, яким з державного бюджету виплачено в загальній сумі 12,6 млн. грн.

У випадку оформлення грошової допомоги вперше, внутрішньо переміщеним особам необхідно звернутися до контакт-центру АТ «Ощадбанк» з метою визначення дати та часу надання необхідних документів для відкриття рахунку на виплату грошової допомоги.

Якщо раніше допомога виплачувалась через АТ «Ощадбанк» прийом документів на її подовження здійснюється УПСЗН Лисичанської міської ради. Для цього отримувачам допомоги необхідно особисто звернутися до УПСЗН з відповідною заявою за адресою: м. Лисичанськ, вул. Маліновського, 22А, каб. № 56.

У червні 2016 року набрала чинності Постанова Кабінету міністрів України № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». Відповідно до зазначеної Постанови рішення про призначення (відновлення) внутрішньо переміщеним особам виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг приймається міською комісією з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, після перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.

Станом на 01.12.2016 за поновленням або призначенням соціальних виплат звернулися 5935 внутрішньо переміщених осіб, з них обстежено 5159 осіб (87%).

Міська комісія з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам щотижня розглядає відповідні звернення внутрішньо переміщених осіб. Проведено 24 засіданні комісії, в результаті яких прийняті рішення, щодо поновлення соціальних виплат 2044 внутрішньо переміщеним особам. По 368 особам прийняте рішення про додаткову перевірку. В зв’язку з не підтвердженням факту проживання відмовлено у наданні соціальних виплат 2747 особам.

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном: 7-30-06.

Управління праці та соціального захисту населення