Алгоритм дій посадової особи при отриманні інформації про вчинення (загрозу вчинення) діяння з ознаками терористичного акту

1. Посадова особа підприємства, організації, установи, при отримані інформації про вчинення (загрозу вчинення) діяння з ознаками терористичного акту негайно доповідає своєму керівництву і через нього (а за відсутністю — через чергового установи або особисто) повідомляє Лисичанський МВ УСБ України в Луганській області (моб.тел.063-670-07-94 та067-735-12-79)та Лисичанський МВ УМВС в Луганській області.

У випадку, коли об’єктом терористичного посягання є об’єкт або особи, які знаходяться під юрисдикцією іноземної держави (у т.ч. транспортний засіб з міжнародним захистом, що прямує територією України), про це повідомляється Луганська обласна військово-цивільна адміністрація, для подальшого сповіщення МЗС України.

2. Черговий виконавчого комітету, підприємства, організації або посадова особа, яка приймає повідомлення про теракт, повинні намагатись по можливості уточнити і мати наступні дані:

— джерело отримання інформації;

— час і точне місце події (адреса);

— об’єкт посягання;

— характер діяння (вибух, погроза вибуху, захоплення заручників чи ін.);

— кількість терористів, їх вимоги, озброєння, прикмети чи установчі дані, кількість заручників, стан їх здоров’я;

— обстановка, що склалась на останній час на об’єкті посягання;

— заходи, які вжиті адміністрацією або присутніми з реагування на подію.

Про прийняте повідомлення та отримані дані черговий або посадова особа негайно сповіщають органи МВС — СБ України, записує час і прізвище особи, яка прийняла повідомлення.

Відсутність повних даних не звільняє посадову особу від термінової доповіді.

3. Адміністрація об’єкту посягання по отриманнюповідомлення та доведення інформації до правоохоронних органів повинна організувати:

— посилення охорони і пропускного режиму наявними силами;

— терміновий збір керівників і працівників режимних, охоронних, аварійно-рятувальних служб (якщо такі є);

— тимчасове призупинення функціонування об’єкту або його окремих ланок, виведення за його межі вільного персоналу, встановлення осіб, які опинилися у заручниках;

— надання допомоги потерпілим;

— зустріч правоохоронних органів.

4. Посадові особи виконавчого комітету органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, у випадку вчинення терористичного акту на підпорядкованій їм території організовують:

а) транспортне забезпечення, у т.ч. спільне з органом МНС і адміністрацією об’єкту — евакуацію населення і вільного персоналу об’єкту посягання;

б) продовольче забезпечення учасників операції (продукти, питна вода);

в) доставку продуктів, тютюнових виробів, ліків, грошей та ін. на вимогу терористів;

г) забезпечення житловими приміщеннями евакуйованого з небезпечної зони населення;

д) підготовку медичних закладів для прийому можливих потерпілих.

Лисичанський МВ УСБУ в Луганській області