Розрахунковий документ, як одна з важливих умов захисту прав споживачів

Основним документом, який регулює відносини між споживачами та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг є Закон України «Про захист прав споживачів» (далі — Закон). Цей Закон встановлює права споживачів, а також визначає механізми їх захисту.

Відповідно до ст. 8 Закону, вимоги споживача, у разі порушення його прав, розглядаються після пред’явлення ним розрахункового документа, який зобов’язаний видати продавець, виконавець робіт або надавач послуг.

Відповідно Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» розрахунковий документ — документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований або заповнений вручну.

Отже, розрахунковий документ — це документ який повинен обов’язково видаватись споживачу при придбанні товару, отриманні послуг у сфері торгівлі, ресторанного господарства та обслуговування, який засвідчує передання права власності від продавця до покупця або отримання певної послуги.

Законодавець визначає основні вимоги до змісту розрахункового документу, які передбачають наявність обов’язкових реквізитів про продавця (ТОВ, ФОП), його повну назву, індивідуальний податковий номер продавця, який реалізує товар, надає послугу, адресу місця реалізації товару або отримання послуги, дату продажу товару, отримання послуги, повну назву товару, послуги та кількість, вартість придбаного товару, наданої послуги (повний перелік реквізитів та форми розрахункових документів визначаються податковим законодавством).

Купуючи товар або замовляючи будь-яку послугу, не погоджуйтесь з продавцем, який відмовляє Вам видати розрахунковий документ, мотивуючи спрощеною системою оподаткування, правилами торгівлі або іншими причинами. В діючих законах та правилах відсутня підстава для відмови Вам у видачі таких документів.

Наприклад, серед споживачів поширена думка, що розрахунковий документ є можливість отримати лише у магазині, а на ринках касові апарати зазвичай не застосовуються, отже і розрахункові документи не видаються. Це помилка. На ринку продавець зобов’язаний на вимогу споживача виписати товарний чек встановленого зразка. При придбанні Вами товарів на ринку, особливо непродовольчих, на які встановлені гарантійні терміни споживання, необхідно вимагати від продавця (суб’єкта підприємницької діяльності, який відповідно до законодавства має право не застосовувати касові апарати та розрахункові книжки) товарний чек, що засвідчує факт купівлі.

Якщо підприємець не видає Вам чек або інший розрахунковий документ, вимагайте його видачу самостійно. Однак якщо ця відмова є категоричною — відмовтесь і ви від покупки або замовлення.

Начальник управління економіки Олександр Некрасов